fer_zicane_antene_v2

Nepoznati i vrlo vrijedni autor objavio je na internetskim stranicama Fakulteta elektrotehnike i računalstva (FER) teorijsku analizu žičanih antena postupno ih nadopunjujući novim informacijama. Igrom slučaja pronašli smo jednu od ranijih i 5. (proširenu) inačicu te ih obje predstavljamo radioamaterskoj populaciji to jest vama dragi čitatelji.

Koliko su inženjeri važni za jedno društvo vjerojatno ne treba niti spominjati, ipak bilo bi lijepo kada bi svi ti silni i vrlo kvalitetni kadrovi koji izađu sa FER-a radili nešto drugo osim prodaje mobitela u dojče telekomu i inim bezveznim tvrtkama koje zapošljavanju inženjere samo zato što im zakon nalaže. Njihovo znanje je ogromno, a svi znamo da je znanje moć! Nažalost kada se to znanje ne koristi dolazimo u situaciju da nam inženjeri montiraju klime, alarme, tel. centrale i uglavnom se bave trgovinom za što uopće nije potrebna niti škola niti velika mudrost. 🙁 

Ne preostaje nam ništa drugo do čestitati anonimnom autoru “Žičanih antena”, a vama drage kolege i malobrojne kolegice omogućiti preuzimanje oba pdf dokumenta sa našeg poslužitelja ako škljocnete na žičane_antene.pdf odnosno noviju inačicu 5. žičane_antene_2011.pdf.

Osim riječi hvale upućenih samozatajnom FER-ovcu koji je odradio ovako lijepu prezentaciju o dipolima, vertikalkama i kolinearnim antenama, možemo još samo poželjeti da ovaj mladi mozak pronađe posao u kakvoj proizvodnoj tvrtki gdje se nešto stvara softverski ili hardverski, iako je to zbog prekomjernog uvoza nemoguća misija, ili kakvoj znanstvenoj instituciji koja se bavi istraživanjem i unapređivanjem stanja tehnike. Možda nešto u svezi iskorištavanja energije sunca i vjetra, pa automobilčići na struju, robotika i slično.

fer_zicane_antene_v

Sve je bolje od prodaje mobitela kod stranih GSM operatera sa hrvatskim predznakom u imenu. Plaća je dobra, posjetnica lijepa, ali inženjer na takvom mjestu ubrzo otupi i iz visokoobrazovane se pretvara u visokofrustriranu osobu koja je nekada davno imala snove, a ostatak života provodi kao trgovački putnik ili telemarketing prodavač.

Nemoguće je zaboraviti razvojne inženjere koji su mi godinama dolazili kako bi se brzo i jednostavno opskrbili sa nekoliko otpornika ili nekoliko univerzalnih tranzistora PNP i NPN tipa, jer su željeli isprobali elektronički sklop kojim bi unaprijedili proizvodnju u tvrtki koja je zapošljavala 1.500 ljudi! Zadrto rukovodstvo i brojne birokratske procedure u velikim tvrtkama znaju kako obezvrijediti rad i napore inženjera i usporiti ih do krajnjih granica.

Miša, 9A4TA

Izvor: fer.hr