pl519_v

Zahvaljujući kolegi Ivanu, 9A7DRI koji je putem QRZ.com.hr malog oglasnika stavio na prodaju 4 kom. glanc nove i neraspakirane cijevi PL-519, napravio sam brzinsko istraživanje i otkrio kako se iz ovih lampi može iscijediti minimalno 500 W VF snage na nižim KV opsezima.

Dakako spominje se i cijelih 1.200 W na 160m opsegu, a na vama je da procijenite koliko je to pametno i moguće.

Ako pripadate skupini sladokusaca i zaljubljenika u elektronske cijevi, volite namotavati VN transformatore i slagati “EI” limove u jezgri, ovo je prava prilika da započnete sa izradom homemade linernog pojačala. Još bolje ako imate starog Dentrona GLA-1000 PRO ili ga negdje možete nabaviti za male pare, sve što trebate je nekoliko friških elektrolita, dva para PL-519 od našeg Ivana i nešto malo modificiranja.

pl519_schema_gla_1000_pro

Info za one mlađe (ako takvih uopće ima među radioamaterima) PL-519 je turbo poznata lampa iz TV prijemnika koja je štrumfala u horizontalnom stupnju brzinom od 15.625Hz (skoro 16kHz HI) i omogućavala stvaranje visokog napona od cca 25.000V na sekundrnoj strani VN trafoa, kojim su poslije ispravljanja akcelirani elektroni u katodnoj cijevi tadašnjih crno bijelih televizora. Bilo je tih lampi i u telkama u koloru ali ni približno onoliko koliko u monokromatskim televizorima koji su bili apsolutni vladari s kraja 60-ih, tijekom 70-ih pa čak i dosta dugo u 80-im godinama prošlog stoljeća.

Miša, 9A4TA

Izvori informacija:
www.saunalahti.fi
pa0fri.home.xs4all.nl