android_locator_02

Ako pripadate kategoriji tehno frikova zasigurno i previše vremena provodite družeći sa računalima, radio uređajima, pametnom telefonima i inim spravicama sa ekranima osjetljivim na dodir, umjesto sa živim ljudima.

U tom slučaju već imate ili se spremate nabaviti Android spravicu koja može zadovoljiti glad za komuniciranjem, sms-iranjem i emajliranjem, orijentiranjem i pretraživanjem. Sve to dakako uz jedan uvjet. Ako želite uživati u blagodatima pametnih i vazda umreženih telefona morate imate otvoren Gmail račun na internetu i biti na ovaj ili onaj način neprestano spojeni na mrežu svih mreža.

Na Internet možete biti spojeni putem lokalnog WiFi networka ili nekog od brojnih podatkovnih paketa, koje nude baš svi GSM operateri. U protivnom čak 90% svih naprednih i korisnih funkcija prestaje biti dostupno i vaša pametnica služi samo za telefoniranje i SMS-iranje, što ruku na srce može i svaki model cjenovnog razreda do 100 kn.

Ukratko, ako želite uživati u svim blagodatima koje Android platforma nudi, osim smartphone uređaja, sa minimalno 480 pix rezlučivosti, ugrađenog GPS prijemnika, morate imati pretplatu na mobilni internet s obzirom da ogromna većina HAM, a zatim i programa za navigaciju i orijentaciju koristi ono najbolje iz GPS i Google Maps svijeta. Sve drugo vas neće zadovoljiti niti vam pružiti cjelovite informacije.

Predstavljamo vam program “QTH locator” nepoznatog autora, koji radioamaterima olakšava određivanje točne pozicije kada se nalaze u mobilu, portablu ili na polovilu, koji osim određivanje točne pozicije s lakoćom izračunava rastojanje između korenspondenata. Program je iznimno jednostavan i simpatičan, radi savršeno posao za koji je namijenjen i ne postavlja nepotrebna pitanja. Funkcionira na 2.1 i novijim inačicama Androida, besplatan je i nema reklamnih poruka.

Što bi HAM više mogao željeti osim dobrih propagacija. HI

Miša, 9A4TA