morse_code_reader_v

Ovoga puta iz ponude HAM aplikacija za pametne telefone, sa Android operativnim sustavom, izdvajamo zanimljiv programerski uradak, koji više no uspješno dekodira telegrafske signale i to na sluh.

Uz pomoć “Market-a” preuzmite, instalirajte, a zatim i pokrenite “Morse Code Reader” na svom  “Smartphone” uređaju. Na kratkovalnom prijemniku pronađite kakvu CW postaju koja dolazi sa signalom od minimalno 559 i negdje u blizini RX-a postavite svoju pametnu spravicu.

Po potrebi korigirajte frekvenciju i jačinu NF signala kako bi do mikrofona u pametnom telefonu stigli što razumljiviji CW signali koji će sa malenim kašnjenjem biti začuđujuće uspješno dekodirani i ispisani u obliku teksta na zaslonu. Ako CW operator odašilje nogama promijenite frekvenciju ili opseg. HI

Kod dekodiranja program znade malo fulati razmake između riječi i slabije se snalazi sa QRS brzinama i dakao kod slabašnih signala, a niti QSB i QRM neće pomoći. No unatoč svim ograničenjima “Morse Code Reader” sasvim zadovoljavajuće obavlja svoju zadaću i više no uspješno demonstrira snagu i mogućnosti pametnih telefona ali i iznimno programersko umijeće autora koji je nažalost anoniman.

QRQ nismo testirali jer u redakciji QRZ.com.hr ne postoji CW velemajstor koji bi usporedio ono što vidi na zaslonu sa onim što je primio na sluh. A kako to sve izgleda u praksi možete pogledati na jednominutnom video zapisu koji pokretnim slikama sa tonskim zapisom demonstrira umijeće ovog programa.

Miša, 9A4TA