morse_code_reader_v

Ovoga puta iz ponude HAM aplikacija za pametne telefone, sa Android operativnim sustavom, izdvajamo zanimljiv programerski uradak, koji više no uspješno dekodira telegrafske signale i to na sluh.

Uz pomoć “Market-a” preuzmite, instalirajte, a zatim i pokrenite “Morse Code Reader” na svom  “Smartphone” uređaju. Na kratkovalnom prijemniku pronađite kakvu CW postaju koja dolazi sa signalom od minimalno 559 i negdje u blizini RX-a postavite svoju pametnu spravicu.

Po potrebi korigirajte frekvenciju i jačinu NF signala kako bi do mikrofona u pametnom telefonu stigli što razumljiviji CW signali koji će sa malenim kašnjenjem biti začuđujuće uspješno dekodirani i ispisani u obliku teksta na zaslonu. Ako CW operator odašilje nogama promijenite frekvenciju ili opseg. HI

Kod dekodiranja program znade malo fulati razmake između riječi i slabije se snalazi sa QRS brzinama i dakao kod slabašnih signala, a niti QSB i QRM neće pomoći. No unatoč svim ograničenjima “Morse Code Reader” sasvim zadovoljavajuće obavlja svoju zadaću i više no uspješno demonstrira snagu i mogućnosti pametnih telefona ali i iznimno programersko umijeće autora koji je nažalost anoniman.

QRQ nismo testirali jer u redakciji QRZ.com.hr ne postoji CW velemajstor koji bi usporedio ono što vidi na zaslonu sa onim što je primio na sluh. A kako to sve izgleda u praksi možete pogledati na jednominutnom video zapisu koji pokretnim slikama sa tonskim zapisom demonstrira umijeće ovog programa.

Miša, 9A4TA

One thought on “Morse Code Reader za Android”
  1. dobar program neznam dali cemo uspeti da ga skinemo i instaliramo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *