Knjiga Radioamaterizam za mlade – Priručnik za polaganje operatorskog P – ispita djelo je Božidara Pasarića (silent key 9A2HL), kojega smo intimno, ali
s poštovanjem nazivali Pasko, dugogodišnjega radioamatera, iskusnoga pedagoga i metodičara, koji je održavao mnoga predavanja mladim i novim radioamaterima te napisao brojne stručne članke i nekoliko knjiga.

Knjiga obrađuje izbor pojmova iz radiotehnike i radioamaterskih znanja i vještina, potrebnih mladome radioamateru za polaganje ispita za početnički P-razred radioamaterskoga operatora. Sve se to može rasuto pronaći u stručnim knjigama i na internetu, ali je pisac sve svojim iskustvom pomno probrao, osmislio i povezao u prikladnu cjelinu.

Knjiga se sastoji od tri glavna dijela:

  1. Prvo su tu Sličice iz povijesti elektrotehnike i Priče o radioamaterima u kojima vrlo zanimljivo opisuje razvoj elektrotehnike, radiotehnike i radioamaterizma. Za mlade buduće radioamatere to je zanimljiv uvod u svijet radioamaterizma, a za stare gotovo sjetan podsjetnik na njihove početke sredinom 20. stoljeća.
  2. Slijedi glavnina knjige koja sadržava poglavlja Osnove elektrotehnike i radiotehnike, Operativna znanja i postupci te Zakoni i propisi.
  3. Treći su dio, metodički vrlo važan, Pitanja za provjeru znanja.

U Dodatku slijede vrlo važne upute Kako učiti Morseove znakove.

Knjigu je Pasko brižno pripremao tijekom ranih 2000-ih godina, već prilično lošega zdravlja. Smatrao ju je krunom svoga pedagoškoga rada u radioamaterizmu. S njegove strane bila je završena, te grafički pripremljena za tisak još 2008. godine. Nažalost, zbog niza okolnosti knjiga nije objavljena do danas. Na kraju knjige nalazi se bilješka o piscu, koju je Pasko sam napisao.

Nažalost, Paskovo tipkalo utihnulo je 11. kolovoza 2014., tako da nije ugledao svoje djelo objavljeno. U Hrvatskom radioamaterskom savezu odlučeno je da se njegova knjiga objavi, za sada u elektroničkome izdanju. U nju su unesene samo manje promjene Pravilnika koje su nastale tijekom godina. Neka to elektroničko izdanje bude na korist mladim radioamaterima te zahvala Pasku za gotovo sedam desetljeća njegova rada u našem radioamaterizmu.

U Samoboru, 08. rujna 2018.
Dr. sc. Zvonimir Jakobović, 9A2RQ
Izvor: hamradio.hr

Priručnik možete preuzeti i na portalu QRZ.com.hr ako kliknete ovdje…

* * *

Ukoliko trebate: webshop, web hosting, Cloud, VPS, izradu, dizajn i održavanje web stranica – obratite nam se sa povjerenjem, jer Internet je naše igralište –  midnel.hr