8. putnik

Byadmin

27.05.2017. | Pogledano: 5,673

Radioklub Hrvatska Flora Fauna (RK HFF) ponovo na Brijunima od 19 do 21. svibnja 2017. U ekipu sam upao kao 8. putnik. Naime, posljednje mjesto nije bilo popunjeno, pa kada me je Emir, 9A6AA, nazvao i pitao mogu li dati garanciju za odlazak na Brijune, naravno da sam bez razmišljanja odmah rekao IDEM. Kako je sve već bilo dogovoreno – moj dio posla je bio samo da dođem do Zagreba i uklopim se u ekipu…

Cilj je bio aktivirati 9AFF referencu 0001 (ujedno vrijedi za diplomu Hrvatski nacionalni parkovi kao 9ANP-001, Nacionalni park Brijuni. Utemeljitelj diplome je Zagrebački radioamaterski savez a sve poslove obavlja RK HFF. IOTA program svih 14 brijunskih otoka vodi kao EU-110. Glavni otok Veli Brijun ima po IOCA programu oznaku CI-139. Također po programu svjetionici (WLOTA, Lighthouse on the air) referenca mu je LH-1561.

Svakako je za lovce referenci šlag na kraju ove (ne baš male DX-pedicije) bila Emirova najava aktivacije još nekog od otoka Brijunske grupe. Emir je do gotovo zadnje minute tajio da će to biti do sada nikad radioamaterski aktiviran otok Galija, CI-278. Ali ipak su stari lisci poput Toma, 9A2AA, naslutili što Emir sniva. Kako je odlazak na Galiju ovisio o više faktora (vremenska prognoza, oprema, prijevoz) nije bilo dobro puno ranije to davati kao (ne)sigurnu stvar… Sve se posložilo zadnjeg dana ekspedicije u nedjelju, 21. svibnja 2017. godine.

Prvobitno je dogovoreno da na Galiju (ako do toga uopće dođe, idu Mladen, 9A2NA i Franjo, 9A2MF, jer je to njima dvojici svakako bitno kao aktivatorima IOCA programa… No ipak se otvorilo još jedno mjesto i opet – eto mene u giru (vjerujem da je u meni proradila dalmatinska polovica: tata mi je bio pravi dalmoš iz Kaštel Gomilice).

Gliser Hrvatske vojske nas vozi po prilično uzburkanom moru na Galiju…

Tamo se prvo guramo sa galebovima i tek kad smo postavili poljski PPS vidimo da smo u barem tri galeblja gnijezda, ali nema vremena za cimanje, lovci su već nabrijani i čekaju. Kad nas je naš HV vozač pitao jesu li su nas galebovi napadali, pokazali smo mu naše oznake 9AFF kluba i siluetu bjelogravog supa na kapama i zastavama…

Sva trojica smo uspjeli napraviti po šezdesetak veza (pedeset je potrebno za priznavanje aktivacije)…

Ostaje žal što mnogima nismo dali šansu da nas odrade, iako su nas pozivali: izuzetno jaka statika na momente 59+15dB nije dala šanse postajama na rubu čujnosti da budu u logu – Jukka, OH3GZ me je pozivao na 14MHz jako dugo (mislim da je Livio 9A7Y vikao zove te OH, ali jbga nisam ga niti nazirao i taman kad sam već napravio pedesetak veza samo na momenat mi je došao 55 i primio sam OH6GZ i 55 za mene… netko je vikao OH3… Tad sam ga još kratko čuo i korigirao znak (kao na VHF-u)

* * *

U jednoj od varijanti trebali smo nakon Galije poći još i na Vangu (dvojni otok povezan umjetnim mostobranom) do sada po mojim saznanjima aktiviran samo jednom! Ali to je ipak odgođeno zbog pomicanja odlaska na otoke za nedjelju, zadnji dan expeditiona (u subotu je padala kiša) i obveze napuštanje vile u kojoj smo odsjeli, do 12.00 sati.

* * *

Još što se tiče aktivacije Galije… Dobili smo info da nas pozivaju USA postaje, pokušali smo pomicati antenu da bi bila bolje usmjerena prema NW smjeru, ali nismo ih mogli primiti, a vremena više nije bilo – gliser je dojurio malo ranije od dogovorenog vremena…

Tako je DX-pedition 9A17B i završio aktivacijom Galije (9A2NA/p & 9A2MF/p) i mojih 50-tak veza na 7 i 14MHz (Mladen je još pokušao uloviti DX stanice).
9A17B je sa Velog Brijuna već bio QRT kad smo stigli gliserom preljubaznih pripadnika HV-a…

Po mojim saznanjima u tri dana odrađeno je oko 3.000 QSO-a na nekoliko znakova – (osim 9A17B još su korišteni 9A3GSV/p, 9A1CRS/p (moj matični RK) 9A2NA/p, 9A2MF/p i moj znak 9A2KI/p.

U ekipu bi trebalo pridružiti i 9A2PU Maura koji nas je dočekao pri dolasku u Fažanu i Ewalda 9A5ID i njegovu suprugu Juttu, koji su nam ustupili dvoelementni Maria Malucca beam (i montirali ga sa nama na Brijunima). Moje su pozitivne vibre svakako još (osim čitave ekipe) još i sa Radovanom i Vitom koji su me ugostili u Zagrebu.

Hvala svima na prekrasnom druženju, u neobično nestvarnom ambijentu Brijuna, kao i svim stanicama koje su nas strpljivo i ponekad dugotrajno pozivale do uspostave veze.

Po dolasku u Franjinu, 9A2MF i Aničinu, 9A7SSY, Brtoniglu guštali smo Aničine specijalitete redom: kokošja juha od domaće kokice, šparoge iz prirode sa omletom od jaja, gulaš sa lignjama na kukurznoj krupici i još kiflice sa pekmezom, uz nekoliko vrsta rakije, vina, piva. Vanga je otišla u zaborav ili u iduću

Brijunsku avanturu, a Aničina preukusna hrana ušla u povijest Istarskih aktivacija kao tradicija… Čujemo se ponovo.

73 de 9A2KI, Ico – u ime ekipe 9A17B (Radioklub Hrvatska Flora Fauna, 9A1WFF: 9A6AA Emir, 9A2MF Franjo, 9A2HW Ivica, 9A2SC Radovan, 9A2NA Mladen, 9A3GSV Vito, 9A6TT (ex 9A5RPZ) Ivan i moja makenkost, 9A2KI.