28./29. svibnja 2016. godine, bili su dani Geopark Communication Weekend kada naš jedini Geopark tradicionalno podržava i sponzonira radio amaterske aktivnosti.

Koristeći posebnu prigodnu radioamatersku pozivnu oznaku, 9A1GEO, članovi zagrebačkog Radiokluba Hrvatska Flora Fauna bili su aktivni tijekom navedenih događanja, promičući na svoj način (uspostavljanjem radio amaterskih veza) ljepote i značaj našeg jedinog Geoparka “Papuk “.

9A2SC – Radovan i 9A3GSV – Vito su već u subotu (nakon uspješne aktivacije 9AFF-0036 Jelas) stigli na Jankovac i postavili prvu stanicu i antene. U nedjelju smo im se 9A2HW – Ivica i ja pridružili, postavili još jednu stanicu i još dvije antene. U toku dana bio je sa nama i 9A5ALC – Bojan, uvijek prisutni član moga matičnog RK Slavonski Brod – 9A1CRS.

Jaka ekipa ali nažalost nismo (iz tehničkih razloga) uspjeli za vrijeme Geopark dana aktivirati i posebno zaštićeno područje starih bukvi i jela – Sekulinačke planine 9AFF-0093, ali su nam iz Parka obećali: kada budu u mogućnosti svakako će nas odvesti na tu lokaciju (pristup je težak i dugotrajan pa sa našom opremom bez njihovog terenskog vozila gotovo nemoguć).

Još jedna ideja: da radimo veze preko satelita i VHF / UHF također vezana za odlazak na lokaciju Sekulinačkih planina samim time nije ostvarena iako sam kompletnu opremu imao sa sobom… Žal za neostvarenim idejama nadomjestile su druge ljepote i više aktivnosti na KV-u. Prekrasno okruženje šumom sa svih strana, mnoštvo posjetilaca Jankovca, jezera i potok na par metara od našeg PPS-a, i slapovi tik do nas. Opušteni ljudi i cika vesele djece (lokalni QRM) ali ništa za zamjeriti, samo dokaz koliko priroda i tehnika mogu ići skupa.

Moram tu napomenuti da su djelatnici Geoparka također sjajno ukomponirali najmoderniju tehnologiju (satelitski telefon, prekrasna zgrada rendžera, video konferencijska sala, mnoštvo online pomagala…) sa fenomenalnim prirodnim okruženjem, i sve uređeno, a da se nije izgubila ta nit prirodnosti i divljine.
Puno sadržaja (uspinjača za djecu, kanui na jezeru staze oko jezera i slapova, restoran…)

Mislim da rijeći nisu dovoljne da opišu ljepotu, dođite na Jankovac i uvjerite se! Hvala ekipi 9AFF-a na još jednom krasnom druženju. Hvala djelatnicima Geoparka Papuk na pozivu. Sigurno se vidimo nagodinu!

Treba napomenuti da je glavnina najaktivnijih članova 9AFFa u isto vrijeme bila na Palagruži 9A8DXG, i samim time je čak ova naša aktivacija iz Geoparka bila u jednom momentu upitna, a i djelatnici geoparka su imali neodgodivih aktivnosti van matičnog područja. Tako da je ovo iskustvo jaka osnova za buduće aktivnosti iz Geoparka Papuk a i drugih ( VHF natjecanja – 9A1CRS tradicionalno radi Tesla memorijal u Srpnju sa Ivačke glave…)

Za 9AFF: Ico, 9A2KI