sms2cw

Dok vaš ‘smartphenes’ tiho prede i sniva elektronske snove, vi za to vrijeme nešto drugo radite. U trenutku kad je pristigla kakva važna i manje bitna SMS poruka, vaša pametna naprava se budi i započinje tiho cvrkutati na jeziku koji jedino vi razumijete, a to je CW.

Da biste poslušali poruku nije potrebno prstom mrdnuti. Dovoljno je usmjeriti jedno uho u smjeru telefona i poslušati sinusni CW signal frekvencije 750 Hz, bez šuma, bez QRM-a i QSB-a sa raportom 579 koji vam prijenosi sadržaj poruke, baš onako kako volite.

SMS2CW je vrhunski besplatni alat za pametne telefone, pogonjene Android 1.6 i novijim operativnim sustavom, a kako mu i samo ime sugerira, namijenjen je  konvertiraju dolaznih SMS poruka u zvučni Moreseov kod.

Poslije preuzimanja i instalacije SMS2CW aplikacije uz pomoć “Market-a” podesite postavke i uživajte. Program možete uključiti ili isključiti, možete odabrati što ćete slušati: od koga je pristigla poruka (From only), sadržaj poruke (SMS Body Only) ili od koga je poslana i sadržaj poruke (From and SMS Body), a zatim i ono najvažnije brzinu tipkanja koju možete podesiti u rasponu od 5 do 35 riječi u minuti.

Bez obzira na postavke u programu vaše SMS poruke i dalje će stizati u vizualnom odnosno tekstualnom obliku.

Jedina ozbiljnija mana ovog programa je što ’emitira’ SMS poruke bez obzira na to što vi u tom trenutku razgovarate. Ako je korespondent glasan možete paralelno slušati foniju i telegrafiju i maštati o novom kristalnom filtru. 🙂

SMS2CW može izvrsno poslužiti za osluškivanje poruka tijekom popodnevnog odmora (na jedno uho)  koje vam šalju DX clusteri ili ako očekujete neki odgovor na forumu. Može dobro poslužiti tijekom važnog poslovnog sastanka gdje ostvarujete prednost i komunicirate na dva opsega istovremeno bez da vas skuže. Nadalje, možete imati vrlo uspješan CW QSO s kakvom XYL-kom koja znade sve —.. —.. radnje i predradnje. HI

Kako to funkcionira u praksi možete pogledati odnosno poslušati na našem audio vizualnom zapisu.

Miša, 9A4TA