Što je novog u GBCAT v1.2?

Pored svih novih mogućnosti, najbitnija novost je podrška za Kenwood TS-590S transceiver. GBCAT podržava oko 95% CAT naredbi ovog odličnog uređaja. Probajte, besplatno je!

Pored toga, popravljene su slijedeće programske greške:

 • Popravljena greška (TS-2000, dugme “PWR”): nakon Power Off/On, Audio i Squelch se ponovo inicijaliziraju.
 • Popravljena greška (TS-2000): Nakon što je GSCAN isključen, slijedeća dugmad previdom su ostajali uključeni: APO, FSK.R, iT2M, CALL, 2CALL.
 • Popravljena greška (TS-2000): Labele za TX i RX frekvenciju sada su na pravom mjestu.
 • Popravljena greška (TS-2000): Dugmad specifična za Kenwood MULTI/CH 1 step Up/Down sada se prikazju ispravno nakon što je izvršen NUMF/Set FQ.
 • Popravljena greška (TS-2000): Sub prijemnik može ostati uključen dok GSCAN radi. Kontrola će biri prebačena na Main receiver.
 • Popravljena greška (TS-2000): Nakon prebacivanjakontrole iz Main na Sub i nazad, Squelch se mijenja, a klizač sada prati promjene.
 • Popravljena greška (TS-2000): Prikazana TX frekvencija sada je sa uračunatim repetitorskim šiftom.
 • Popravljena greška (TS-2000): Nakon prebacivanja iz VFO-A na VFO-B, Power klizač sada pokazuje ispravnu snagu z apojedini band.

Nekoliko manjih grešaka je također ispravljeno, kao i nekoliko kozmetičkih nedostataka. GBCAT.CFG format također je izmijenjen, pa se stare konfiguracijske datoteke ne mogu koristiti u novoj GBCAT inačici.

Nove mogućnosti i poboljšanja:

 • Poboljšan, optimiziran, 5x brži GSCAN (TS-2000, TS-590S).
 • Poboljšan rad sa memorijom (TS-2000, TS-590S).
 • Poboljšan COM2IP Redirector i IP2COM Server.
 • Nova mogućnost (za sve podržane uređaje): GBCAT Easy Start.
 • Nova mogućnost (TS-2000): Kenwood TS-2000 DTMF Memory Manager (dugme DT).
 • Nova mogućnost (TS-2000): Audio ekvalizator za RX i TX sa pre-instaliranim filterima (User mode).
 • Nova mogućnost (Kenwood): Indikator jačina signala (nešto precizniji od S-metra, 0-30, korak 4db).
 • Nova mogućnost (Kenwood): CW rad pomoću editabilnih memorija (dugme MK).
 • Nova mogućnost (za sve podržane uređaje): Jednostavna „Parrot“ funkcija, (“P” dugme u blizini “PTT” dugmeta).

Promjene uvedene od v1.2 na GBCAT startu – “GBCAT Easy Start” (GBCAT olakšano pokretanje):

gbcat_02Ovo će zasigurno pomoći svim novim GBCAT korisnicima da unesu potrebne komunikacijske parametre i odaberu podržani uređaj. Molim da se uvjerite da odabrani port već nije zauzet nekim procesom u vašem PC-u. Neki uređaji imaju tvornički ugrađen USB port, kao i COM port (TS-590S). GBCAT omogućuje selekciju i uporabu obje vrste navedenih serijskih portova.

Ako odaberete USB port, pretpostavka je da ćete morati instalirati specijalni driver isporučen uz vaš uređaj. To je tzv. virtual COM port driver koji će kontrolirati komunikaciju između USB porta na vašem uređaju i GBCAT-a. Za Kenwood TS-590S to je CP210x driver proizveden od strane Silicon Laboratories, Inc TM.

Ako želite koristiti GBCAT Remote Control mode preko TCP/IP mreže, odaberite “None” u “Select Port” padajućem meniju i slijedite GBCAT remote control proceduru.

Font korišten za prikaz frekvencije i ostalih podataka na većini GBCAT formi je “SEGOE UI”. Ako nemate Segoe font instaliran, biti ćete upozoreni,zbog toga što bi zamjenski font kojeg će računalo automatski upotrijebiti u prikazu mogao biti izobličen, nazubljen, nedostatan. To neće uticati na ispravnost rada GBCAT-a, ali oku neće biti ugodno.

Glavna novost u ovoj inačici je podrška za Kenwood TS-590S. Ovo kratko uputstvo neće opisivati sve TS-590S naredbe jer su one opisane u službenom TS-590S tutorialu, ali i zbog toga što su sve kontrole (ili večina njih) implementirane u GBCAT, popraćene konciznim podsjetnicima u vidu „tool-tip“ balona. Za one korisnike, koje će s vremenom početi smetati iskakanje „tool-tip“ uputstava svaki puta kad se mišem pozicionirate na neko dugme ili klizač, ta se mogućnost može isključiti u meniju “Misc”.

Kenwood (TS2K, TS-590S) memorijske radnje na GBCAT startu:

gbcat_03

Pojašnjenje koraka označenih na slici brojevima od 1 do 3, u crvenim krugovima:

 1. Sadržaj memorijskih kanala vašeg uređaja može biti pročitan i spremljen na čvrsti disk vašeg PC u obliku datoteka. Te datoteke su potpuno editabilne, i mogu se uređivati GBCAT-om.
 2. Vaše memorijske datoteke na disku možete obnavljati kada zaželite. Ako u ovom koraku odaberete „No“, stare memorijske datoteke biti ce korištene kako bi se GBCAT napunio potrebnim definicijama za „Set MC“ opciju.
 3. Prikazuje sadržaj memorijske tablice. Tabčica je potpuno editabilna. Kliknite mišem na “Save, Write to Memory and Exit” da bi ste sadržaj tablice spremili na disk, upisali u memoriju uređaja i izašli iz opcije.

gbcat_04Kenwood TS-2000 DTMF Memory Manager (dugme DT).

Tragajući u upisu Kenwooda TS-2000 za DTMF mogućnostima, negdje sam pročitao da taj uređaj nema mogućnost slanja DTMF tonova, te da je potrebno kupiti poseban mikrofon sa DTMF mogućnostima.

Srećom, to nije točno, Kenwood TS-2000 je već tvornički sposoban emitirati DTMF tonove, a za isto ima i predviđene memorije.

Ipak, ako vam odmah ne bi uspjelo, (kao što je bi slučaj s mojim primjerkom), slati DTMF tonove, Master Reset će riješiti problem.

gbcat_05Kenwood TS-2000 User mode: Audio ekvalizacija prijemnika i predajnika, sa instaliranim filterima

Ova mogućnost aktivira se prebacivanjem klizača DSP RX EQ ili DSP TX EQ na „User“ mod. Ova GBCAT inačica dolazi sa desetak i više već instaliranih vlastitih filtera, također i sa nekoliko filtera drugih autora: DL9HAM i N3GX. Svi krediti i zahvala za te filtere idu na adresu spomenutih autora.

Kenwood TS-590S je puno napredniji po pitanju audio ekvelizacije i podešavanja filtera u odnosu na TS-2000. Nažalost, pristup 18-kanalnim audio ekvalizatorima dostupan je samo softverski, pa uz pomoć GBCAT-a moguće je podesiti ekvalizaciju u 18 audio pojasai za prijem i za predaju:

gbcat_06

gbcat_07Kenwood indikator jačine signala (nešto precizniji nego S-meter, područje od 0-30, korak 4db)

Na početku odmah da se ogradim: ovo nije mjerni instrument, nego indikator jačine signala, a njegova preciznost ovisi o tome kako je kalibriran u tvornici. Ono što je činjenica je to da je mjerni podatak izvučen direktno iz prijemnika, i da je kod interpretacije u S jedinice prikazan na jednu decimalu. Od ovog ne treba očekivati previše, ali je dosta pomogao kod davanja raporta pri podešavanju antene s kojom je eksperimentirao OC Vlado 9A6RTP, moj susjed u Samoboru 

Kenwood CW rad iz prethodno kreiranih memorija (dugme MK)

Ovo je najlakši način kako iskoristiti Kenwoodovu mogućnost da se običan ASCII znak može interpretirati kao CW znak. Dostupno je 12 memorija, čiji sadržaj se može pohraniti na disku računala i koji može biti poslan odmah preko uređaja u eter kao CW kod. Natjecateljski mod će pojedincima možda olakšati rad u natjecanjima.

gbcat_08

gbcat_09Jednostavna „Parrot“ funkcija, (dugme “P”, za sve podržane uređaje):

Ova softverska funkcija, također poznata kao parrot-papiga, može reproducirati i snimati samo WAV datotele. Parrot datoteka može biti otvrena i reproducirana odmah, ili jednostavno otvorena odmah a reproducirati se može kad zatreba.

Dostupne naredbe:

 • Open Parrot file (otvori audio datoteku)
 • Play immediately (reproduciraj odmah)
 • Play, Stop, Pause, Close (reprodukcija, stani, pauza, zatvori)
 • Volume (jačina zvuka)
 • Record, Stop / Save (snimanje, stani / spremi)
 • Exit (izlaz iz Parrot funkcije)

“On the Air” znak je ovdje da pomogne u kontroli nad predajnikom. 

GBCAT Beta Test tim:

Mike N7NMS, Kevin KG0MN, Jim K5LAD (lektura i korektura engleskom prijevoda u v1.1), Sandor KG4FET, Brian KB3ORS, John G4IAL, Ian M1EHI, Draško 9A4HP, Dženan E77DD, Mladen 9A6DAC, Oto 9A4OP (FT-817, Icom), Zlatko 9A6SJZ, Robert 9A3BRV (GBCAT Remote mode), Silvio I1SU (englesko-talijanski prijevod), Dragan 9A6W (Kenwood TS-590S).

MicrosoftTM, YaesuTM, TigertronicsTM, LDGTM i njihovi proizvodi su zaštićene robne marke.

Forum za GBCAT podršku: http://www.9a2gb.net/forum/

Download: http://www.9a2gb.net/download-gbcat-computer-aided-transceiver/

Ivan, 9A2GB