S obzirom da je amaterska radio postaja 9A4TA prije stanovitog vremena prijavila ERP od 1.260W na 2m, 500W na 6m i 400W na 10m opsegu – dečki iz HAKOM-a uredno su najavili svoj dolazak i obavili mjerenja snage elektromagnetnog polja i neželjena zračenja na osnovnoj, a zatim i na prvoj parnoj (2f) i neparnoj harmoničnoj frekvenciji (3f) odašiljača.

Obavljena su mjerenja na 7.200MHz, 14.200MHz, 28.200MHz, 50.200MHz i 144.200MHz i to na dvije različite udaljenosti od antenskog sustava (jedna u neposrednoj blizini, a zatim na udaljenoj lokaciji) pri čemu je IC-746 PRO davao kontinuiranih 100W na svakom pojedinom opsegu.

Sve u svemu, HAKOM-ovci su odradili posao krajnje profesionalno. Sve su uredno evidentirali i fotkali, tako da sve one nebulozne priče po HAM forumima, i privatnim porukama, u kojima se međusobno sije strah među kolegama koje prijave više od 100W ERP-a mogu okarakterizirati kao besmislene i smiješne.

HAKOM-ovci su više nego svjesni HAM populacije i našeg izumiranja, a sa druge strane njihov najveći problem je sveprisutna potrošačka elektronika koja ometa sve i svašta tj. radi smetnje svima drugima, pa tako i nama.

Markantni dečko pokraj male širokopojasne antene (obložene kuglom od stiropora) je Ivan, 9A7DI (ex. 9A7DRI) i ne nije slobodan. Ima ženu i djecu, pa molim “amaterke” da ga puste na miru. 😉

Fotke na udaljenoj lokaciji nisu snimljene jer tijekom mjeranja morao ostati u PPS-u, a Ivan je zaboravio ponijeti fotić dok je dečkima pomagao nositi opremu.

Miša, 9A4TA

* * *

Ukoliko trebate: webshop, web hosting, Cloud, VPS, izradu, dizajn i održavanje web stranica – obratite nam se sa povjerenjem, jer Internet je naše igralište –  midnel.hr