Često se smatra da ARRL u svom članstvu ima više radioamatera nego u ostatku svijeta. Unatoč tome, prava je istina da otprilike jedna četvrtina svih radioamatera na zemaljskoj kugli, točnije njih 690.000, ima člansku iskaznicu ARRL-a. To dakako ne umanjuje činjenicu da je ARRL (American Radio Relay League) pojedinačno najveća i najsnažnija HAM udruga koja je osnovana 1914. godine, a prvi priručnik “The Radio Amateurs’s Hadbook” su izdali davne 1925. godine. Prvo izdanje priručnka The ARRL Antenna Book izašlo je 1939. godine, a tijekom listopada mjeseca 2011. izlazi novi priručnik 22. po redu.

Tako veliki broj radioamatera iznjedrio je na svjetlo dana brojne vrhunske operatore, teoretičare, samograditelje, inovatore i eksperimentatore pa stoga ne čudi da je upravo The ARRL Antenna Book jedan od priručnika koji mnogi autori diljem svijeta citiraju i proučavaju prije no objave neki rad u stručnoj literaturi ili se prihvate pisanja knjige.

S obzirom da u Hrvatskoj ima svega nekoliko stotina aktivnih radioamatera, a u cijelom svijetu oko 2.5 milijuna, uskoro bi svako pojavljivanje 9A postaja moglo izazivati neviđenu navalu. To je svakako loša vijest u demografskom i tehničkom smislu. Istovremeno i jako dobra za sve one željne DX-iranja, za one što vole voditi glavnu riječ na opsegu i znaju otrpjeti nepodnošljivu navalu sa svih kontinenata.

antenna_book_v

Za kontrolu “pileup-a” potrebna je kvalitetna usmjerena antena i nemala operatorska vještina. Antenu možete kupiti za masne pare ili je napraviti u samogradnji, a operatorsku vještinu steći u praksi ili učenjem iz priručnika Etika i procedure rada za radioamatere.

ARRL-ov priručnik o antenama košta 44.95 USD i dolazi na čak 976 stranica. Na ebay.com može se kupiti za 215,00 kn plus dostava cca 70,00 kn. Dakle, za manje od 300 hrvatskih krznaša možete imati vlastito papirnato i PDF izdanje, a zatim i šumu antena iznad svog doma. Na vama je odluka – kupiti 21. odmah ili sačekati 22. izdanje.

Miša, 9A4TA