CW spomenar

Byadmin

20.03.2014. | Pogledano: 4,217

Ovom malenom pričom želim, barem na trenutak, teleportirati sve HAM kolege u ona davna, lijepa i bezbrižna vremena, točnije u sredinu prošlog stoljeća, kada su ljudske individue ostavljale trag u srcima bližnjih najčešće samo svojim dijelima, a katkada u pisanom obliku kao jednom od malobrojnih materijalnih dokaza našeg postojanja.

Nećemo se baviti fotografijom, slikarstvom i kiparstvom, niti pisanjem proze, poezije & ljubavnih pisama. 🙂 Riječ je tek o jednom požutjelom spomenaru iz školskih klupa koji nas vraća u 1947. godinu.

Spomenar je izložen u Zavičajnom muzeju grada Slatine kao izložak pod nazivom “Od 1947. do 1952. – za Nevenku”, a QRZ.com.hr ga je fotografirao i preimenovao u “CW spomenar”.

Nažalost, nismo imali priliku prelistati sve stranice i napraviti opsežnu CW prepisku stanovitog telegrafista (Stojan) niti sve ta-ti-ti nježnosti upućenje razrednoj kolegici Nevenki.

cw_spomenar_v1

Kasnije je netko dešifrirao Morseov kod i omogućio čitanje poruka i CW neznalicama. Tko zna – možda je upravo Nevenka poslije ove poruke pohitala u obližnji radio klub kako bi naučila telegrafiju i potom dijelila dvostruke osmice “88” ili “ta-ta-ta-ti-tit ta-ta-ta-ti-tit” kolegama s one strane etera.

cw_spomenar_v2

Danas u eri interneta  neki novi klinci svoje poruke odašilju isključivo u digitalnom obliku ali i dalje ponajviše koriste žicu kao medij, baš kao i prvi telegrafisti.

OK sve je više optičkih vodova na tom putu, ali žica još uvijek dolazi u svačiji dom. No kako ne bi bilo zabune – kad pukne Cu parica to ne znači prekid komunikacije. Više no ikada obični prosti puk koriti radio valove za uspostavu QSO-a tako da komunikacija nikada ne prestaje. 🙂

cw_spomenar_v3m

U 21. stoljeću tek malobrojni ostavljaju pisani trag na papiru, a skoro nitko Morseovim signalima…

Dečki, ako se želite istaknuti u ženskom društvu, napišite curama poruku koristeći se Morseovim kodom i CW kraticama. Tko zna možda upravo to bude okidač za melodično QRP pjevušenje na uho u trenucima dok razmjenjujete dvostruke osmice (88) i bezuspješno se pokušavate pozdraviti (73) jer niste ni otišli, a ona (YL) koja bi mogla postati (XYL) vam već nedostaje. HI

DR OM GL 73 ES CUAGN

Miša, 9A4TA

One thought on “CW spomenar”
  1. Zahvaljujem Miša na pjesničkom pristupu jako RadioAmaterskoj temi kao što je : kako koku navuči na tanak led iliti kako da ne skuzi da si radio amater…
    Jer danas nije pozeljno biti amater u bilo kom pogledu … hi hi
    73 de 9a2ki& co
    Sa obronaka Dilj- gore

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *