CW spomenar

Byadmin

20.03.2014. | Pogledano: 4,894

Ovom malenom pričom želim, barem na trenutak, teleportirati sve HAM kolege u ona davna, lijepa i bezbrižna vremena, točnije u sredinu prošlog stoljeća, kada su ljudske individue ostavljale trag u srcima bližnjih najčešće samo svojim dijelima, a katkada u pisanom obliku kao jednom od malobrojnih materijalnih dokaza našeg postojanja.

Nećemo se baviti fotografijom, slikarstvom i kiparstvom, niti pisanjem proze, poezije & ljubavnih pisama. 🙂 Riječ je tek o jednom požutjelom spomenaru iz školskih klupa koji nas vraća u 1947. godinu.

Spomenar je izložen u Zavičajnom muzeju grada Slatine kao izložak pod nazivom “Od 1947. do 1952. – za Nevenku”, a QRZ.com.hr ga je fotografirao i preimenovao u “CW spomenar”.

Nažalost, nismo imali priliku prelistati sve stranice i napraviti opsežnu CW prepisku stanovitog telegrafista (Stojan) niti sve ta-ti-ti nježnosti upućenje razrednoj kolegici Nevenki.

cw_spomenar_v1

Kasnije je netko dešifrirao Morseov kod i omogućio čitanje poruka i CW neznalicama. Tko zna – možda je upravo Nevenka poslije ove poruke pohitala u obližnji radio klub kako bi naučila telegrafiju i potom dijelila dvostruke osmice “88” ili “ta-ta-ta-ti-tit ta-ta-ta-ti-tit” kolegama s one strane etera.

cw_spomenar_v2

Danas u eri interneta  neki novi klinci svoje poruke odašilju isključivo u digitalnom obliku ali i dalje ponajviše koriste žicu kao medij, baš kao i prvi telegrafisti.

OK sve je više optičkih vodova na tom putu, ali žica još uvijek dolazi u svačiji dom. No kako ne bi bilo zabune – kad pukne Cu parica to ne znači prekid komunikacije. Više no ikada obični prosti puk koriti radio valove za uspostavu QSO-a tako da komunikacija nikada ne prestaje. 🙂

cw_spomenar_v3m

U 21. stoljeću tek malobrojni ostavljaju pisani trag na papiru, a skoro nitko Morseovim signalima…

Dečki, ako se želite istaknuti u ženskom društvu, napišite curama poruku koristeći se Morseovim kodom i CW kraticama. Tko zna možda upravo to bude okidač za melodično QRP pjevušenje na uho u trenucima dok razmjenjujete dvostruke osmice (88) i bezuspješno se pokušavate pozdraviti (73) jer niste ni otišli, a ona (YL) koja bi mogla postati (XYL) vam već nedostaje. HI

DR OM GL 73 ES CUAGN

Miša, 9A4TA