Povremeno na HAM opsezima možemo čuti naše uvažene kolege (OM) kako zdušno odrađuju radioamaterske veze (QSO) za druge radioamatere. U ovakvim nečasnim radnjama, dulji niz godina se koristila telegrafija (CW) jer se tako znatno lakše skrivao identitet radijske postaje i operatora.

Naime, telegrafija desetljećima zvuči jako dobro s obzirom da su frekvencije stabilne, izobličenja minimalna, primjese izmjenične struje tako reći više ne postoje, a svi za odašiljanje koriste elektronička tipkala ili računala pa je vrlo teško prepoznati samu postaju ili stil operatora. Kada na sve dodamo: PILE-UP, QRM, QRN i QSB – nemoguće je ustvrditi tko se krije sa druge strane.

Ne pratim digitalne načine rada s obzirom da takve veze odrađuju računala, bez ili sa minimalnim sudjelovanjem čovjeka, stoga ne mogu tvrditi kako se ponašaju “digitalizirane” HAM kolege i koliko se međusobno “pomažu” odnosno odmažu.

Svaka odrađena veza za nekoga i u nečije ime je protuzakonita i nemoralna, a svaka prisvojeni kontakt: otužan, maglovit, nestvaran, besmislen, lažan i sramotan.

Nažalost ova vrlo ružna pojavnost (lažno predstavljanje i ostvarivanje radioamaterskih veza za druge HAM postaje) se sve češće može čuti i na foniji (SSB), i to ne samo tijekom gužve na nešto iznimno rijetko (otvaranja ili DX ekspedicije), već i kada su sasvim obične veze i vezice u pitanju. Sve to je i ružno i zabrinjavajuće. 🙁

U svemu tome sudjeluju radijske postaje koje namjerno varaju i udaljene kolege koje su obmanute od strane varalica. Tijekom natjecanja pojedini operatori rade istovremeno za sebe i za svoj matični radio klub, pa svakoga tko im upadne u mrežu teroriziraju dvostrukom vezom i duplim bodovima.

Slušam tako jednog kolegu kako odrađuje potpuno bezvezne veze, predstavljajući se pod tuđom pozivnom oznakom i razmišljam što je tu dvojicu “QSO ortaka” nagnalo na taj čin?

Za pretpostaviti je da onaj koji odrađuje veze za druge ima:

 • previše slobodnog vremena;
 • dobre antene i poziciju; 
 • kvalitetne uređaje;
 • veliku snagu; 
 • znanje, sposobnost i umijeće; 
 • veliku nadmorsku visinu; 
 • voli DX-irati; 
 • sve to je davno odradio pa sada evocira uspomene radeći to isto za druge…

A onaj koji će takve veze pripisati kao svoje nema:

 • nimalo vremena;
 • nikakve antene i lokaciju;
 • dobre uređaje;
 • koji kilovat snage;
 • potrebna znanja i vještine;
 • niti par metara visok antenski stup;
 • volje za raditi, ali se zato voli kititi tuđim perjem…

Kada nekoliko vrsnih radio operatora DX-ira umjesto vas, možete na kratko dobiti “kruha bez motike” ili u prijevodu “zaslužiti” dvoslovnu ili jednoslovnu pozivnu oznaku za koju ste priložili “tuđe” QSL kartice, možete fascinirati FM/CB-aše, ljevoruke samograditelje ili impresionirati obične smrtnike koji nikada nisu čuli za HAMSPIRIT.

Ne zaboravite da u svakom trenutku netko sluša na opsezima i slaže mozaik o vama. Najvažnije pitanje ostaje i dalje otvoreno – ako varate u radioamaterskoj razbibrigi, kakvi ste tek u stvarnom životu?

Miša, 9A4TA

Slika: aricastelliromani.it

One thought on “QSO za mene – QSO za tebe”
 1. U potpunosti se slažem s ovime! Na svojem qrz.com profilu sam napisao zamolbu kolegama, da mi ne “pomažu”… mada neki vole uletjeti i “pomoći” s svojim “šporetom” od koji KW… uz takvu vezu, ako je čujem, obavezno stoji koju je odradi… mislim da do sada imam 3 takve veze… i uopće me ne vesele. Propustio sam brdo ekspedicija i rijetkih DXCC-a zato što nisam “snagator”, ali ima vremena… i nije sve u radioamateruzmu u DXCCima…
  Jednom sam kolegama objasnio svoje viđenje odrađivanja veza na ovaj način, ovako:
  Sjede tri radioamatera u kafiću i prođe zgodna ženska… i naravno sva tri su usuglasiše da bi bilo ju dobro “opaliti”. Jedan od njih ode do djevojke i posreći mu se. Obavi to tri puta. Prvi puta za sebe, pa onda po još jedan put za svakog kolegu… Sutra dođe opet s svojom dvojicom kolega u kafić i ispriča im što je “obavio”… i ova dvojica tako zabilježiše u svoj “LOG” kako su “maznuli” dobrog komada koji se jučer pojavio u kafiću. :-/
  Sorry zbog doze vulgarizma, ali nisam smislio bolji način kako zorno dočarati moje viđenje odrađivanja veza na “prijateljskoj” osnovi… Možda neću nikada odraditi 300 DXCC, ali znam da ove koje odradim, odradio sam s guštom i svojim znanjem i umijećem…
  73 de 9a6ndd

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *