Predstavljam vam video uradak koji je zapeo za oko jednoj članici moje obitelji, na što je spremno izjavila “I ja bih voljela imati ovakav stol.”

Naslov priče je “Elektronika za djedove i bake” iako bi tata i poneka mama to zasigurno mogli realizirati isto ako ne i bolje. Dakako, kada bi imali viška slobodnog vremena, gomilu alata i lager besplatnih dijelova. 🙂

Zbog simetrije, točnije ravnopravnosti spolova – spomenuo sam mame i bake, iako je opće poznato da samo djedovi imaju dovoljne količine elektroničkih i elektromehaničkih komponenti, a katkada i vremena za realizaciju ovakvih pothvata.

Treba li uopće spomenuti da su korišteni dijelovi i instrumenti nekada vrijedili pravo malo bogatstvo, a ni danas nisu baš jeftini. Pri tome mislim na sve što u nazivu krije “mehanika”. Na primjer, znatno je jeftinije ugraditi 7-inčni tablet nego 10 kvalitetnih prekidača. 

Kako ne bilo zabune, osoba koja je ovo napravila zasigurno nije radioamater, možda niti roditelj, a ne mora biti ni zaljubljenik u sve to što demonstrira na filmu! Dijete na filmu je najvjerojatnije maneken iz nekakve LA agencije.

Naime sve to što vidite u video zapisu – nije napravio hvale vrijedan otac ili djed, već tvrtka koja se bavi izdavaštvom, robotikom, izradom i prodajom alata, komponenti (Maker Media iz Kalifornije).

Cilj ovog napisa nije reklamirati američku korporaciju – već potaknuti sve: radioamatere, elektroničare i samograditelje na mogućnost iskorištavanja svih onih silnih elektroničkih komponenti u našim ladicama, na koje godinama pada prašina i sve češće razmišljamo o tome kako bi sve to trebalo baciti. Tako je bio do danas. 🙂

Od ovoga trenutak imate mogućnost sagraditi klincima isto ili nešto slično. Još bolje bi bilo uključiti dječicu u dio ili cijeli projekt. Poslušajte njihove ideje, želje, potom im pružite mogućnost sudjelovanja. Neka doprinesu, crtaju, bruse, šarafaju, bojaju, lijepe, čiste, glancaju, odnosno barataju manje opasnim alatkama. Što više godina, volje i sposobnosti imaju – to više alata mogu koristiti. Ne zaboravite na zaštitu na radu: naočale, rukavice i slično.

Projekt “mission control” je simpatičan, a iza svega stoji tek sinteza zvuka koja nema nikakvu praktičnu primjenu. Vaš uradak može poslužiti za uključenje rasvjete, ventilatora, računala, može sadržavati pravu radio vezu sa dnevnom sobom, odnosno nekakav prijemnik (RX) za slušanje radioamaterskih valova, tipkalo za telegrafiju (CW) i slično. Sve ostalo prepuštamo mašti autora. 🙂

Osim iskorištenja komponenti iz ladica i gotovog, šarenog pulta sa puno prekidača, svjetlećih lampica i pokazivača – možda ovime potaknete djecu i unuke na bavljenje elektronikom, radiamaterskim hobijem ali i puno više od toga u budućnosti. Svijet vapi za sposobnim: praktičarima, majstorima, inženjerima, inovatorima proizvođačima, a klinci koji na vrijeme zavole ovakve stvari – biti će znatno samostalniji i sposobniji. Njima neće biti problem iz ničega stvoriti višak vrijednosti, (samo)zaposliti se i zarađivati za život.

Miša, 9A4TA