S obzirom da moju XYL izluđuje slušanje kozmičkog & statičkog šuma tj. pijukanje, zavijanje i cviljenje koje dolazi iz zvučnika dok radijska postaja pretražuje po eteru, prinuđen sam većinu vremena uređaj držati na “Off” te povremeno svratiti na DXmaps i pogledati što se događa. Vjerojatno će upravo stoga ovaj tekst biti pomalo licemjeran jer dolazi od osobe koja svakodnevno koristi blagodati napredne tehnologije i interneta, a istovremeno govori sve najgore o istoj. 😉 Npr. danas sam bacio pogled i uočio znatnu prekooceansku aktivnost na 50 MHz, na relaciji EU-USA, a zatim i stanoviti EU-EU promet u trenutku kada je u teoriji otvoren isključivo istok (F2 ili Es) odnosno jug (TEP).  Riječ je o komunikaciji digitalnim načinima rada (digital modes) u kojem računalo (PC) upravlja radiopostajom (RIG) i održava tzv. radioamaterske veze (QSO) sa drugim računalima uključenim na druge radio uređaje (RX/TX).

digi_mod_1

Iz podataka se da iščitati kako je operator OZ2KEC ostavio upaljenu radijsku postaju i računalo koje sada samostalno i bez ljudskog nadzora niže jednu vezu za drugom. To što se signali navodno nalaze 20, 25 ili 33dB ispod razine šuma (sa “-” predznakom) kao da nikoga ne zabrinjava!

Nitko nije ništa vidio, nitko nije ništa čuo, a QSO-i se nižu kao na pokretnoj traci! I to ne bilo kakvi!? Riječ je pravim pravcatim DX-ovima. Gomila novih zemalja, QTH polja i možda nekada (čitaj nikada) pristigne poneka QSL kartica.

Drage kolege radioamateri mišljenja sam da sve digitalne načine rada treba svrstati u istu kategoriju kojoj pripadaju veze preko umjetnih repetitora i satelita, odnosno potpuno ništavnim! Takve veze ne pripadaju kategoriji blebetanja – one su znatno ispod tog nivoa jer na FM-u ljudi barem razgovaraju, imaju nekakvu modulaciju, intonaciju, šuškaju i krčkaju, pa povremeno rade neke bolje antene i pojačala, prave yagice sa horizontalnom i vertikalnom polarizacijom, podižu antenske stupove i upogonjuju ant. rotatore, imaju natjecanja…

digi_mod_2

Digitalne načine rada nije potrebno zabranjivati, baš kao niti rad preko satelita ili repetitora – jednostavno ih ne treba priznati pod stvarnu direktnu  dvosmjernu (2-Way) komunikaciju. Mene osobno digitalni načini rada ne zanimaju jer su nehumani i dosadni, ali mi ne smeta njihovo prakticiranje i poštujem sve kolege koje na ovaj ili onaj način u tome uživaju. Znate onu narodnu: “Svaka luda ima svoje veselje!” 🙂 I ja sam čudak jer imam svoja zadovoljstva koja drugi ne odobravaju. Pa što? Uostalom, tko sam “ja” da o tome sudim!? Nitko i ništa ili sve i svašta! 🙂 No bez obzira na sve razlike u poimanju našeg hobija – mišljenja sam kako je jadno paradirati i pokazivati svoju sramotu drugima.

digi_mod_3

Takve veze treba preimenovati u “PC to PC” i marginalizirati ih jer ne predstavljaju uspjeh radioamaterskog operatora. One su 90% uspjeh programera koji je napisao softver, 9% uspjeh inženjera koji su napravili radio postaju i tek nekih 1% zasluga ide radioamateru koji je podigao antenu, instalirao programe i uključio kablove, a ostatak vremena stišće: F1, F2, F3 dok računalo samo radi, vodi LOG, šalje eQSL-ke i šalje izvješća na DXmaps.

P.S.
Da ne bude zabune – akter ove priče: nije slijep, gluh, niti nijem.

Miša, 9A4TA