eme_ilustracija

Misteriozni eho, Green-Bank i EME zrikavci

Pokraj mnogih nezaboravnih i izuzetnih EME veza, ima doživljaja koji predstavljaju nešto što se samo zahvaljujući izuzetnoj sreći, može doživjeti samo jednom u životu i koji sada posle toliko godina djeluju nekako nestvarno poput bajki… više sliče snu no proživljenim događajima.

Eho sa dugim kašnjenjem

Jedna od prvih misterija koja je pionire radija “sačekala” na radio opsezima bio je tzv. “eho sa dugim kašnjenjem”, u literaturi poznat kao LDE (od engl. Long Delayed Echo). LDE je pojava koja je odavno zapažena, ali zbog veoma retkog pojavljivanja i nedostatka podataka, vrlo slabo istražena.

Još prije 100-ak godina, krajem prošlog stoljeća su Tesla i Markoni izvijestili o tom fenomenu. Naime, oni su prilikom prvih eksperimenata sa primopredajom poruka putem radija ustanovili da se ponekad poslana radio poruka primi dva puta! Prvi put normalno odmah kada se i emitira, a druga, često dosta slabijeg intenziteta i ponekad izobličena ili isprekidana, poslije nekoliko sekundi ili čak i nekoliko desetina sekundi! Zabilježeni su i mnogo duži periodi!

Poslije tih prvih izvješća, kako je radio ulazio sve više u upotrebu, uslijedile su na stotine novih. Osnovan je i poseban znanstveni institut koji se bavi ovim fenomenom, a do sada je prikupljeno nekoliko tisuća izvrsno dokumentiranih slučajeva.

EME radioamateri su također u par navrata tijekom sedamdesetih godina imali “susret” sa ovim prirodnim fenomenom, ali na žalost većinom nisu bili snimljeni na magnetofon tako da se sve vrlo brzo zaboravilo.

Mehanizam stvaranja eho signala koji ima puno dulje vrijeme kašnjenja od onog koje je potrebno za normalan radio-eho sa Mjeseca (oko 2.6 sec), kao i od onoga koji je potreban da signal obiđe planetu Zemlju (oko 0.13 sec), do danas još nije u potpunosti istražen i fizički objašnjen iako postoji više teorija koje su moguće ali ni jedna ne daje potpuno zadovoljavajuće objašnjenje ove pojave.

U subotnje jutro 11.12.1981. godine u 03:30 GMT prilikom rutinskog testiranja EME eho signala na 432 MHz radi provjere položaja antene, poslije uobičajenog EME eho signala čulo se “još nešto” što je veoma sličilo na još jednu seriju crta ali dosta tiše. Pri slijedećem testiranju uključio sam i kasetofon. Poslije nekoliko ponovljenih testova nisam bio više siguran da se “još nešto” čuje i pomislio sam da mi se pričinilo uslijed zamora, jer sam cijelu prethodnu noć i pola dana bio aktivan na EME, uz svega sat vremena spavanja.

Međutim, kada sam kasnije, pažljivije preslušao vrpcu ustanovio sam da je magnetofon poslije normalnog EME eho signala zabilježio vrlo slab ali evidentan još jedan eho, koji je bio pomjeren po frekvenciji i čuo se kao malo dublji ton. Od ukupno šest crta koje su poslane, vratilo se svih šest kao vrlo snažan EME eho signal, a zatim je uslijedila pauza od oko 2 sekunde i potom još tri crte istom brzinom i istog vremena trajanja kao originalne.

yu1aw_portret

Preslušavanjem vrpce od strane većeg broja iskusnih CW i EME amatera “koji imaju uho”, ali i totalnih laika, nedvosmisleno se pokazalo da je u pitanju LDE iako dosta slabog intenziteta. Kada kažem “totalnih laika”, mislim pri tom na poštara koji mi je slučajno tog dana donio pošiljku i ja sam ga zamolio da, pošto čuje dio trake sa snimkom, ispriča što je čuo! Ovo sam uradio jer sam htio isključiti svaku mogućnost da zbog osobne “zainteresiranosti”, potpuno nesvjesno uvjerim sebe da čujem ono čega možda na vrpci uopće nema! Ovako poštar, koji ne samo što uopće nije znao što sluša, nije znao ni što bi eventualno “trebalo da se čuje”, pa nije mogao da padne u iskušenje da nesvjesno uvjeri sebe da čuje ono čega nema!

Tek sedamnaest godina kasnije čitajući jednu Jungovu knjigu shvatio da je provjera sa “nezainteresiranim poštarom” bila dobra ideja. Naime, Jung je vršeći provjeru istinitosti astroloških predviđanja dokazao da je njegova podsvijest “namjerno krivotvorila rezultate” u korist njegovih svjesnih preduvjerenja i predrasuda i pored svih predostrožnosti koje je poduzimao! Dakle, nikada u potpunosti ne vjerujte rezultatima do kojih su došli oni koji su na bilo koji način zainteresirani za rezultate eksperimenta! Naročito ne vjerujte samima sebi! Uvijek provjerite sa “poštarom”!

Po svemu sudeći ovo nije bio moj prvi i jedini susret sa ovom pojavom jer sam tijekom SSB veza sa DL9KR primijetio sličan fenomen, tj. dvostruki signal od DL9KR, ali nije bilo moguće utvrditi da li se zaista radilo o LDE. O ovome je pisano i u YU VHF/UHF/SHF Biltenu br. 10 iz 1981 godine.

 Dragoslav Dobričić – YU1AW
Izvor: qsl.net/yu1aw
Ilustracija:  qsl.net/g0isw/g0isweme.htm