Ovih je dana u “redakciju” vašeg i našeg portala QRZ.com.hr pristigla elektornička poruka od kolege sa opsega koga ne treba posebno predstavljati (Ljubiša Popa – YU7EF) koji nam je ukazao na autorski rad, odnosno na postojanje i mogućnost izrade vrhunskog nisko propusnog filtra za 50MHz i 144MHz.  S obzirom na reputaciju autora pismo prenosimo u cijelosti, ali sa sitnim jezičnim modifikacijama.

Pozdrav i čestitke na izvanrednom portalu! Sa zadovoljstvom čitam vrlo korisne i dobre tekstove.

Na ovom linku je originalni pdf dokument koji je objavio Lance – W7GJ, čovjek koji je živa legenda na EME, a odnosi se na gradnju vrlo dobrog LPF za 6m opseg. Kopiju ovog pdf dokumenta možete preuzeti i na našem portalu, ako kliknete ovdje…

Zbog smanjenja TVI kod susjeda, prije nekoliko godina sam odlučio ugraditi LPF na izlaz mog pojačala, koji je dizajnirao i objavio K1WHS ali su mjerenja pokazala da je taj koncept po mnogo čemu nedorečen i ni blizu tako dobar kako je deklarirano. Pogotovo mi se nije nimalo sviđalo što je prolazno slabljenje bilo >2dB! Odvojio sam malo vremena i re-dizajnirao taj filter sa kojim sam dobio znatno bolji rezultat i prolazno slabljenje od jedva mjerljivih 0.1dB ili čak i manje.

S obzirom da se nikad ne zadovoljavam postignutim rezultatom – uzeo sam i dizajnirao novi 7 pole filter koji je trebao imati još bolje performanse. Iz razgovora sa ZL1RS sam čuo da on upravo traži i želi sagraditi tako nešto, pa sam mu poslao svoj dizajn. Bob – ZL1RS je napravio filter i dobio fantastične rezultate o čemu je pisao na VK/ZL forumu. Ubrzo se priča pročula među HAM kolegama diljem svijeta…

Upravo mi je ZL1RS rekao da se stavljanjem pregrada između sekcija filtra dobija za skoro 10dB bolje potiskivanje ali je problem što program za simulaciju tu pregradu nije u mogućnosti uzeti u obzir i to se ne vidi na dijagramima ali mjerenja na napravljenim filtrima to potvrđuju.

Nakon toga mi se Lance – W7GJ obratio sa molbom da mu dam podatke za gradnju i on je isto napravio taj filter, a zatim i sve dokumentirao u ovom pdf dokumentu. Riječ je o istom pdf dokumentu od maloprije ali je ovaj smješten na QRZ.com.hr serveru.

Uvjeren sam da to moglo biti zanimljivo i kolegama koje posjećuju QRZ.COM.HR portal, s obzirom da svi mi radimo iz naseljenih mjesta. Ovakvi dodaci na radijske postaje su uvijek korisni.

Srdačan pozdrav i nastavite sa ovako dobrim radom. Ako budem imao što zanimljivo za objaviti i ako bi to nekoga zanimalo otvoren sam za saradnju.

U drugom javljanju su pristigle i originalne slike (dijagrami i sheme) i pojašnjenje: “Kako god, evo ti taj 7 pole LPF za 6m, a također i druga varijanta koja je projektirana sa drugačijim izborom door knob kondenzatora. Radioamaterima i samograditeljima je često problem pronaći baš vrijednosti koje su u shemi i imaju nešto drugo, stoga u startu napravim nekoliko različitih inačice jedne te iste stvari…

Nadalje, ovdje možete preuzeti, pogledati i praktično realizirati Low Pass Filtar za 144MHz koga je realizirao kolega Miška – YU7MS.

Ljubiša Popa, YU7EF

Dodatni izvor informacija i fotografija

* * *

Ukoliko trebate: webshop, web hosting, Cloud, VPS, izradu, dizajn i održavanje web stranica – obratite nam se sa povjerenjem, jer Internet je naše igralište –  midnel.hr