Tijekom potrage za pravilima radioamaterskih natjecanja (Contest), na web prezentaciji belgijskog saveza (UBA) sam pronašao on-line tečaj telegrafije i tekst u nastavku, koji je u originalu napisao kolega Johan Smet – ON5EX na nizozemskom jeziku, a moja malenkost prilagodila za potrebe portala “QRZ.com.hr”. 🙂

Citiram:

Prvo se moramo osvrnuti na neke uobičajene zablude, odnosno pogrešne stavove u svezi telegrafije.

  • Zabluda: Telegrafiju su kao zastarjelu zamijenile satelitske i digitalne komunikacije.
  • Odgovor: Nemoguće je uspoređivati potrebe profesionalnih i komercijalnih službi sa radiomaterskim ciljevima. Većina službi naglasak stavlja na brzinu i dostupnost u svakom trenutku, iza čega se kriju ogromni tehnički i financijski resursi. Radioamaterima sa skromnim tehničkim sredstvima – brzina i stalnost prijenosa informacija nije od većeg značaja.
  • Zabluda: Telegrafija pripada prošlosti i s vremenom će potpuno nestati.
  • Odgovor: Radioamateri nemaju kristalnu kuglu stoga ne vide u budućnost. Sadašnji trendovi ukazuju na povećani interes za učenjem i korištenjem telegrafije. Brojne HAM udruge bilježe porast članova što znači da se polako budi svijest o vrijednosti morseove abecede u radioamaterskoj praksi.
  • Zabluda: Morseovu abecedu je teško naučiti.
  • Odgovor: Nije točno! Učenje telegrafije zahtjeva samo malo motivacije i discipline. Dovoljno je poslušati KV opsege na kojima se savakodnevno uspostavlja na tisuće CW kontakata.

U nastavku slijedi nekoliko razloga zašto radiomateri trebaju naučiti prijem i odašiljanje telegrafskih signala.

Minimalni početni troškovi

Većina radioamatera održava radijske kontakte u slobodno vrijeme i uz ograničena financijska sredstva. Primopredajnici za telegrafiju su za razliku od komercijalnih modela jednostavni i iznimno jeftini – stoga predstavljaju najbolji izbor za ulazak u čarobni svijet radijskih komunikacija. Niske cijene elektroničkih komponenti, alata i mjernih instrumenta potrebnih za samogradnju otvaraju vrata svima, a ne samo onima sa dubokim džepovima. Nabava gotovih QRP radio uređaja ili izrada (home made) nikada nije bila lakša i jednostavnija, posebice ako pogledamo ponudu kompleta za samostalno sastavljanje u kit obliku.

Prednosti telegrafije

Iskusni radioamateri (OM) znaju da se uz pomoć telegrafije i kratica mogu s lakoćom premostiti jezične barijere, postići znatno veće udaljenosti u kilometrima od onih u radu fonijom, pri čemu su smetnje od drugih postaja (QRM), atmosferskih pražnjenja (QRN) i različitih električnih izvora znatno niže.

Tek su u novije vrijeme digitalni načini rada uspjeli nadmašiti CW i povećati domete, ali to nije zasluga operatora već računalnih programa! Nikada ne treba smetnuti s uma da tijekom rada digitalnim načinom – čovjek ne komunicira sa drugim čovjekom koristeći svoja znanja i vještine! Tijekom digitalne komunikacije cjelokupni posao u potpunosti obavljaju dva računala, a operatori na obje strane sjede i zure u ekran.

Ne zaboravimo spomenuti kako su tijekom magnetnih oluja (polarna svjetlost) zbog odsustva modulacije moguće jedino telegrafske veze. Tada nikakva računala i softver ne može  nadomjestiti sposobnost operatora da karakteristični šum prepozna i upiše raport 59A u dnevnik veza (LOG). Aurora borealis nije čudesna samo na nebu i u oku fotografa – ona je san svakog radioamatera. 😉

Alat za prave majstore

Tijekom otvaranja odnosno dobrih propagacija radiovalova, DX ekspedicija ili natjecanja upravo se telegrafija pokazala kao glavno komunikacijsko sredstvo sa najvećim brojem održanih veza. Lov na DX postaje (daleke radio postaje) najvažnija je radioamaterska aktivnost koju bez telegrafije nije moguće niti zamisliti.

Miran suživot

Za razliku od fonije (SSB ili FM) cjelokupna CW komunikacija se može odvijati sa slušalicama na glavi, odnosno u potpunoj tišini. Radio operator u svom radu na opsegu – ne ometa članove obitelji u svakodnevnim aktivnostima, niti ostale kolega koje rade na radio postajama ukoliko se nalazi u radio klubu ili tijekom natjecanja sa izdvojene (portable)  lokacije.

Nešto za kraj

Poput učenja stranog jezika i telegrafija u svakodnevnoj komunikaciji omogućava radijskom operatoru usavršavanje i bolje rezultate. Brojni su početnici (NOVICE) u kratkom roku postali vrhunski CW operatori sposobni komunicirati velikim brzinama (QRQ).

Citat završen. HI

Ukoliko želite naučiti telegrafiju to možete uz pomoć brojnih računalnih programa ili on-line ako kliknete ovdje ili na sliku ispod.

Miša, 9A4TA
Izvor: uba.be