144mhz_v

U četvrtom nastavku serijala zašto je KV odnosno UKV dobar iil loš izbor, donosimo 10 negativnih osobina i pojava na UKV opsezima. Nije nam namjera kritizirati postojeće, nego informirati potencijalne i novopečene radijske operatore o onome što mogu ili ne mogu očekviati na pojedinim opsezima.

Svi pobrojani razlozi za i protiv nisu ništa drugo do ukazivanje na mogućnosti i ograničenja radijskih valova, tehnike, operatora i uvjeta u troposferi uslijed aktivnosti Sunca koji diktiraju propagacije na Zemlji. Neka ova komparacija bude maleni podsjetnik i poticaj za drugačiji pristup našem hobiju i zanimaciji.

  1. U gradskim sredinama su znatno porasle smetnje od računala i drugih pametnih uređaja. Davno je prošlo vrijeme kada su radioamateri ometali praćenje radio i televizijskih programa, sada svi drugi ometaju rad radioamatera. Najveći problem predstavljaju prekobrojni harmonici koji pijuču i cijuču po svim opsezima, a glavni krivac su dakako računala i srodna tehnika. Najčešće je riječ o smetnjama koje generiraju komponente unutar PC-a od kojih su posebno iritantni tvrdi diskovi jer ih nije moguće prigušiti sa Notch filtrom s obzirom da stalno mijenjaju frekvenciju i režim rada.
  2. Od rada refleksijom od Mjeseca (EME) zadnjih je godina napravljena prava sprdačina. EME predstavlja vrhunski doseg svakog UKV radio operatora, samograditelja i kontruktora, a sve češće se propagira rad sa jednom antenom i 50 W izlazne snage, zahvaljujući fantomskim signalima i bazama podataka iz kojih WSJT softver izvlači nedostajuće informacije i kompletira EME veza, pri čemu se prešućuje činjenica da radijska postaja sa druge druge strane nadoknađuje silne dB koji nedostaju neopremljenom radioamateru i na prijemu i na predaji.
  3. Slabašne mogućnosti za DX rad tijekom zimskih mjeseci, osim ako se nekome posreći TEP i F2, i to pod uvjetom da živi na morskoj obali, da ima dovoljno rezerve snage tzv. “Big gun station” i da na drugoj strani ima živih radio amatera. Često se na DX clusterima mogu vidjeti žive aktivnosti između npr. europskih radiomatera i afričkih radiofarova ali živih ljudi i ostvarenih QSO-a niti u tragovima…
  4. Iznimno visoki gubici u koaksijalnom kabelu zahtijevaju što je moguće kraće spojne vodove ili vrlo skupe prijenosne vodove. U prvom slučaju PPS mora biti pokraj same antene, pa ovom zahtjevu mogu udovoljiti samo oni što žive za najvišem katu u stambenoj zgradi. U drugom slučaju treba izdvojiti poveću količinu novca za koax kabel, ugraditi pretpojačalo sa relejima kod same antene, povećati izlaznu snagu i nabildati račune za struju, duplirati antenski sustav ili antenu produljiti za nekoliko valnih duljina.
  5. Iz kotline ili kakve druge zaklonjene lokacije u brdsko-planininskim djelovima malo se toga može raditi na UKV-u. Tek za vrijeme snažnih sporadičnih otvaranja (Es), zatim refleskijom od meteorskih tragova (MS) i u konačnici refleksijom od Mjeseca (EME) mogu se očekivati neki ozbiljniji rezultati. Sve druge aktivnosti predstavljaju nemoguću misiju u 99% vremena.
  6. Rad sa visoke planine pruža iznimne mogućnosti ali ako krene oluja, kiša i grmljavinsko nevrijeme tada se aktivnost “/P” pretvara u pravu noćnu moru.
  7. Na 2m opsegu su često najglasniji FM radioamateri sa položenim “E” razredom za koje vrijeme kao da stalo. Čak su i CB-aši žudili za boljim antenama, višim stupovima, za većim dometima, tiskali su kartice za potvrdu veze, organizirali natjecanja. Danas zahvaljujući echo linkovima i repetitorima svatko može “dobaciti” više stotina kilometara bez muke i truda, pa se FM rad sveo na besplatno telefoniranje, puno je psovki, ne vode se dnevnici veza, ne izgovaraju pozivne oznake.
  8. Za razliku od KV-a gdje operator bez obzira na “pileup” kaže kratko i jasno QRT poslije čega slijedi bezuvjetni CL na UKV-u pozdravljanje i odjavljivanje, traje, traje i traje. Ma užas jedan.
  9. Tijekom Es otvaranja koja znaju potrajati samo nekoliko minuta možete naletjeti na KV operatore koji su navikli na dugačke razgovore i razmjenu svih mogućih informacija od imena, uređaja, antena pa sve do vremenske prognoze. To samo po sebi nije loše niti za osudu, ipak bilo bi dobro kada bi KV radioamateri malčice proučili tehnike DX-iranja na UKV-u, posebno za vrijeme sporadičnih otvaranja kada u jednom trenutku radimo sa Grcima i Turcima, a već za nekoliko minuta sve vrvi od Španjolaca i Engleza.
  10. I dok na starom dobrom kratkom valu ima svega nekoliko zanimljivih dnevno-noćnih opsega (3.5, 7, 14) na kojima radioamateri mogu zadovoljiti sve svoje potrebe i pokazati što znaju i umiju, na UKV postoji više desetina besmislenih opsega na kojima se korespondenti bolje vide no što se čuju i na kojima nikada nije moguće odraditi baš ništa, osim ako se prethodno satima i danima ne dogovarate QSO na drugim opsezima ili internetu. Ekstra visoke frekvencije, super sonične frekvencije, laseri i slične bedastoće. Kako je krenulo na kraju će se bodovati veze uz pomoć dvije limenke i 20 metara špage.

Miša, 9A4TA