uvod_u_radiogoniometriju_1

Predstavljamo vam elektronički priručnik “Uvod u radiogoniometriju” koji je autor Ivan Marcijan – 9A2AY napisao tijekom 2006. godine. Radio orijentacija za mlade tehničare namijenjena je prije svega učenicima osnovnih škola ali s obzirom na kvalitetnu obradu problematike može izvrsno poslužiti kao pomagalo za obuku i mladih i onih malo starijih “Lovaca na lisicu”, odnosno kao korisno štivo svim predavačima i HAM animatorima. Priručnik na 18 ilustriranih stranica razotkriva radio goniometriju i daje uvid u mogućnosti i ljepote potrage za skrivenim odašiljačima, stoga preporučamo svima, a posebno onima gladnih znanja i novih izazova upoznavanje i uključivanje u ARG svijet.

Što je radio orijentacija za mlade tehničare?

Radio orijentacija za mlade tehničare je sportsko – tehnička disciplina u kojoj natjecatelji traže radijske odašiljače uz pomoć radiogoniometra. Natjecanje se odvija na travnatom ili asfaltiranom terenu površine 30 x 50 metara ili većem, na kojem su razmještena 3 do 5 radio odašiljača male snage. Cilj natjecanja je pronaći što više odašiljača u što kraćem vremenu.

uvod_u_radiogoniometriju_2

Što je potrebno za bavljenje radio orijentacijom?

  • ljubav prema tehnici
  • snalaženje u prostoru
  • malo sportskog duha

Osnove radiogoniometrije

Riječ goniometrija dolazi od grčkih riječi gonio (kut) i metrein (mjeriti), dakle znači mjerenje kutova. Radiogoniometrija je prema tome disciplina koja se bavi određivanjem položaja izvora radiovalova, tj. odašiljača na karti metodom mjerenja azimuta. Mjerenje se vrši s najmanje dva, ali je točnije mjerenje s tri položaja, tako da se povuku pravci iz točke u kojoj se nalazi radiogoniometar (prijemnik – RX) u smjeru odašiljača (TX). U sjecištu pravaca nalazi se traženi odašiljač.

Radiogoniometar je uređaj pomoću kojeg se vrši radiogoniometriranje. Sastoji se od četiri osnovna dijela: antene s usmjerenom karakteristikom, ulaznog sustava, radioprijemnika i pokazivača. Priručnik uvod u radio gonimetriju za mlade tehničare možete preuzeti i sa našeg poslužitelja ako škljocnete ovdje.

Izvor: hamradio.hr