Evo malo zastrašujućih podataka o tome koliko neadekvatan izbor koaksijalnog kabela može degradirati ukupne performanse antenskog sustava, odnosno oslabiti prijem i predaju. Nekvalitetan koax u trenu će smanjiti vaše šanse u pilueup-u ili onemogućiti uspostavu veze refleksijom od ioniziranih meteorskih tragova, kada trebate dosegnuti DX postaju posredstvom TEP-a ili F2 sloja, da ne spominjemo EME rad ili natjecanje u kojem želite odnijeti pobjedu.

Usporedna tablica:

koax_kabel_usporedba

Dobri stari RG58 nije za ništa i trebalo bi ga zabraniti baš kao i žarulje sa volframovom niti jer više uzima na spojnom putu no što prosljeđuje. Nekad turbo popularni koaksijalni kabel tipa RG213 može poslužiti još na najnižim  KV opsezima za sve druge primjene jednostavno ne zadovoljava. Ako radite na UKV-u i netko vam pokloni RG213 jednostavno ga proslijedite u Caritas jer su njegovi gubici upravo neprihvatljivi.

Zanemarimo na trenutak gubitke na relejima, prekolopnicima, konektorima u kojima se izgubi približno 0.2 dB po kontaktu i zamislimo antenski sustav sa 25m koaxa između Yagi antene koja ima pojačanje npr. 12 dB i našeg RIG-a. Na 144MHz će RG213 popapati između 2 i 2,6 dB, kod starih i zubom vremena nagriženih kablova i puno više. Da bismo ih nadoknadili potrebno je postaviti dvije antene umjesto jedne ili postojeću antenu zamijeniti sa znatno duljim nosačem i više elemenata ili možemo zamijeniti prastari koaksijalaca sa npr. Ecoflex 15 Plus i zadržati antenu čime ostvarujemo ‘dobit’ odnosno smanjujemo gubitke na spojnim putu. Sve to za posljedicu ima veću izračenu snagu (ERP) odnosno snažniji prijem slabašnih DX signala.

Ako se ipak odlučite duplirati antensku sustav kako biste dobili veće pojačanje (2.5 – 3.0dB) i uži snop zračenja antene, opet se isplati baciti RG213-u smeće i umjesto njega staviti kvalitetni koax sa višestruko manjim prigušenjem u dB i ostvariti četverostruku dobit. Tko ne vjeruje neka proba malo računati ERP i uvjeriti se što znači 5-6 dB na prijemu i predaji.

Sve što je dobro ima i svoju cijenu. 25m kabela tipa Ecoflex 15 u Njemačkoj košta približno 1.200kn, istovremeno će vam kabel tipa RG-213, Dado – 9A3TA prodati za samo 200kn.

Miša, 9A4TA
Izvor: ssb.de