Slušajući naelektriziranog PC-aša na 28 MHz kako vrišti “No QSL – only eQSL” teško je ne prisjetiti se i drugih gluposti poput: echo-linka, eDiploma i raznih PC/NET tehnologija (skype) kojima se radioamateri sve više koriste u svakodnevnom radu. Vrijeme je da otvoreno progovorimo o tihom ubojici jer mjesta za skrivanje ispod tepiha više nema!

Već sada radiouređaji imaju veliki ekran, operativni sustav, automatsku vrtnju antena, tiskanje naljepnica za papirnate QSL-ke, generiranje i slanje eQSL-ki, konekciju na “QRZ dot com” i na DX clustere, te polako ali sigurno preuzimaju 95% funkcija koje su prije obavljali radioamateri.

Prisjetimo se kako su nekada operatori pozivali CQ, a zatim u dugim pauzama osluškivali tanke signale. Danas CQ ide automatski brzinom munje, a pauze su ispod 0,5 sekundi! Na stranu to što snimljeni i moduliran glas niti ne sliči onom kada operator progovori u MIKE + VOX. Ako pozivatelj nema “kilo” ili dva “kilowhiskey-a” na izlazu  nema niti “2-way” kontakta!

Već sada razni “skimmeri” prikazuju odnosno automatiziraju previše toga, radiouređaji samostalno ili uz pomoć računala emitiraju skoro sve podatke u CW vezama, vrte antene, ne umaraju se i ne posustaju u radu.

Komunikacija preko ioniziranih meteorskih  tragova ili EME svela se na slušanje glazbe i gledanje filmova dok PC & RIG rade cca 99% posla! Na urnebesno tumpaste Digitalne modove neću uopće trošiti riječi.

Učiti elektroniku, ulagati silan trud ili novac u radio uređaje, graditi antene i drugu opremu da bi u konačnici sjedili pred računalom i promatrali kako se veze nižu jedna za drugom je ustinu besmislena aktivnost koja sa radioamaterskim postulatima nema niti jednu dodirnu točku.

Naime, kako je krenulo za cca 10 – 15 godina biti će dovoljno uključiti “smartRIG” ili će se tada zvati “iRIG” koji će samostalno štancati QSO-e, slati eQSL i pozdravljati korespondente sa uobičajenim hvalospjevima o kvaliteti modulacije, a radioamater će samo trebati podmiriti račun za električnu energiju.

Moram spomenuti i nadasve bezveznu “Remote Hand” tehnologiju uz čiju pomoć visoko naelektrizirani radioamater sjedi ispred PC/RIG simbioze i upravlja skalamerijom koja se nalazi na drugom kraju grada ili na vrh brda, i niže DX-ove jedan za drugim. Pri tome namjerno zamagljuje činjenicu da u svom radu koristi repetitor (relay), a takve veze su oduvijek bile ništavne svima osim možda Radio taksi službama.

Potpuno je besmislena želja za kupnjom “crne kutije sa ugrađenim ventilatorom” koja se sa jedne strane spaja USB kabelom na PC, a sa druge na radijator koji će glumiti uzemljenje i oluk umjesto antena kako bi se  DIGI-rirano DX-iralo. Frown

Za to je izmišljen Skype i srodne tehnologije, koje koštaju znatno manje i daju puno više, na primjer Viber program i tehnologija za Android smartphone uz znatno bolje rezultate i potpuno odsustvo pojava znanih kao: QRM, QRN, QSB, spllater, a niti sunčeva aktivnost tu ne igra ulogu…

Pa zar ‘bit’ radioamaterizma nije neprestano “šarafanje”, “kemijanje”, “majstorisanje” sa obilnim primjesama pseudoznanosti, magije, nadrealizma i fizikalnog šovinizma, gdje se sve rješava sa weller-icom, obojanim metalima (al & cu), ruskim lampama, silikonom, vrućom plastikom i srodnim tehnologijama. Smile

Tek kada radioamateri iz HAM kutka u potpunosti izbace računalo i internet, imaju šansu reinkarnirati svoj hobi i izdvojiti se iz sivila svakodnevice. Sve drugo vodi ka uzaludnom nizanju besmislenih veza u kojima se komunikacija svela na 59 to jest “fifty-nine” odnosno na beskrajno jadikovanje o tužnoj sudbini čovječanstva i zdravstvenim tegobama…

 Miša, 9A4TA