osuspk_kofer_fantasticna_prica

Umjesto savjetodavne uloge s elementima strave i užasa, začinjene sa puno priče i naslikavanja, napokon su osigurana dostatna sredstva za nabavu više stotina kompleta opreme namijenjene radioklubovima, odnosno radioamaterima, koja će biti korištena manjim dijelom za obuku, a većim dijelom kao strateška pričuva za slučaj prirodnih katastrofa.

Evo što wikipedia kaže o prirodnim katastrofama: “Prirodne katastrofe nastaju djelovanjem prirodnih sila, a manifestiraju se kao nastajanje potresa, požara (uključujući i šumske požare), poplave, suše, snježne lavine, olujnog nevremena, odrona i klizanja tla, orkanskih vjetrova, vulkanskih erupcija i dr. Jedna od zajedničkih karakteristika prirodnih ugrožavanja, koja se odnosi na većinu njih, je iznenadnost nastanka (npr. potresi, odroni i klizanje tla, požari otvorenog prostora i dr.), iako se kroz znanstvena dostignuća i modernu tehnologiju, danas već može predvidjeti nastanak neke od prirodnih katastrofa po mjestu i vremenu (npr. poplave, uragani, niske temperature, suša, tuča i sl.).

S obzirom da nesreća nikada ne dolazi sama, prirodne katastrofe prouzročiti će pucanje svih kablova u fiksnoj telefonskoj mreži, prelomiti će na pola sve antenske stupove od mobilnih operatera, zatim će popadati svi telekomunikacijski sateliti, a sukladno tome poravnati sa zemljom biti će svi profesionalni sustavi smješteni na vrhovima planina (vojni, policijski i dakako oni pod kontrolom odašiljača i veza).

Kad se sve to dogodi radioamateri će pohitati u trošne radioklubove naoružani lopatama kako bi iskopali dva hermetički zatvorena kofera, od nehrđajućeg čelika, sa oznakom “OSUSPK” što znači “Otvori Samo U Slučaju Prirodnih Katastrofa” koji u unutrašnjosti kriju:

 • Zračni antenski stup;
 • Multiband antenu;
 • Multiband radio uređaj;
 • Gorivu ćeliju sa dostatnim količinama plina i vode za cca 7 dana;
 • Mikro-minijaturni benzinski agregat snage 200W (za rezervu);
 • Višestruko punjivu akumulatorsku bateriju i ručni generator za punjenje iste;
 • LED rasvjetu;
 • Rambo nož;
 • Upute u kojima piše “popni se što više”;
 • I jednu ispriku slijedećeg sadržaja “DR OM FER terensko vozilo s dvije bačve goriva morate se sami snaći. Hranu, piće, toplu odjeću, suhu obuću i sklonište od kiše, golubove pismonoše FER QSO sa drugim službama osigurajte kako znate i umijete. Žao nam je što vam uz ovaj komplet ne možemo pružiti naoružanog zaštitara s vozačkom i radioamaterskom dozvolom B razreda, jer s prirodnim katastrofama, sofisticiranom tehnikom i nepredvidivim ljudima treba znati izaći na kraj.”

Miša, 9A4TA

2 thoughts on “OSUSPK (fantastična priča)”
 1. Lijepa priča…, poučna.
  Iskreno se nadam da se katastrofa opisanih razmjera neće dogoditi prije nego netko shvati ulogu nas radioamatera u zajednici općenito…
  Osobito se to nebi trebalo dogoditi nama u 9A1ABE jer smo s opremom “na Vi” (samo stari UKV uređaj).
  Obično se kod nas u 9A sve svede na priču (i naravno na to gdje bi tko od “struktura” mogao “maznut” nešto novca), a to što bi u tom koferu bio plastični vokac s kirvaja s kojim ne možeš pričat ni sa susjedom u bašči i što to tada ne bi spasilo život nekom jadniku ispod ruševina – to nije briga onih koji su se nakrali…
  Svaka čast autoru.

 2. Šta kažu ljudi , nisan moga proći pored ovoga da ne komentiram:
  -za vrime Domovinskog rata , oprema iz radokluba 9a1cay predana za potrebe veze u Centar..
  – po završetku , ta ista oprema spada u iventar Centra i broji se njima na iventuri bez povratka..
  – kome se žaliti .. niko nema poima .. oprema propada itd….
  – nastavljamo igru do dan danas gluvih telefona itd…
  Neda Bog kakve katastrofe da bude potreba za nama, imamo još u pričuvi konopa i konzervi, razvukli bi mi konop i opet uspostavili veze… hi
  -Pozdrav Mate

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *