osuspk_kofer_fantasticna_prica

Umjesto savjetodavne uloge s elementima strave i užasa, začinjene sa puno priče i naslikavanja, napokon su osigurana dostatna sredstva za nabavu više stotina kompleta opreme namijenjene radioklubovima, odnosno radioamaterima, koja će biti korištena manjim dijelom za obuku, a većim dijelom kao strateška pričuva za slučaj prirodnih katastrofa.

Evo što wikipedia kaže o prirodnim katastrofama: “Prirodne katastrofe nastaju djelovanjem prirodnih sila, a manifestiraju se kao nastajanje potresa, požara (uključujući i šumske požare), poplave, suše, snježne lavine, olujnog nevremena, odrona i klizanja tla, orkanskih vjetrova, vulkanskih erupcija i dr. Jedna od zajedničkih karakteristika prirodnih ugrožavanja, koja se odnosi na većinu njih, je iznenadnost nastanka (npr. potresi, odroni i klizanje tla, požari otvorenog prostora i dr.), iako se kroz znanstvena dostignuća i modernu tehnologiju, danas već može predvidjeti nastanak neke od prirodnih katastrofa po mjestu i vremenu (npr. poplave, uragani, niske temperature, suša, tuča i sl.).

S obzirom da nesreća nikada ne dolazi sama, prirodne katastrofe prouzročiti će pucanje svih kablova u fiksnoj telefonskoj mreži, prelomiti će na pola sve antenske stupove od mobilnih operatera, zatim će popadati svi telekomunikacijski sateliti, a sukladno tome poravnati sa zemljom biti će svi profesionalni sustavi smješteni na vrhovima planina (vojni, policijski i dakako oni pod kontrolom odašiljača i veza).

Kad se sve to dogodi radioamateri će pohitati u trošne radioklubove naoružani lopatama kako bi iskopali dva hermetički zatvorena kofera, od nehrđajućeg čelika, sa oznakom “OSUSPK” što znači “Otvori Samo U Slučaju Prirodnih Katastrofa” koji u unutrašnjosti kriju:

  • Zračni antenski stup;
  • Multiband antenu;
  • Multiband radio uređaj;
  • Gorivu ćeliju sa dostatnim količinama plina i vode za cca 7 dana;
  • Mikro-minijaturni benzinski agregat snage 200W (za rezervu);
  • Višestruko punjivu akumulatorsku bateriju i ručni generator za punjenje iste;
  • LED rasvjetu;
  • Rambo nož;
  • Upute u kojima piše “popni se što više”;
  • I jednu ispriku slijedećeg sadržaja “DR OM FER terensko vozilo s dvije bačve goriva morate se sami snaći. Hranu, piće, toplu odjeću, suhu obuću i sklonište od kiše, golubove pismonoše FER QSO sa drugim službama osigurajte kako znate i umijete. Žao nam je što vam uz ovaj komplet ne možemo pružiti naoružanog zaštitara s vozačkom i radioamaterskom dozvolom B razreda, jer s prirodnim katastrofama, sofisticiranom tehnikom i nepredvidivim ljudima treba znati izaći na kraj.”

Miša, 9A4TA