Tijekom 1.114km duge biciklističke ture od Slatine do Saint Filip and Jakova, koju je 2/3 uredništva portala QRZ.com.hr odradilo za 8 dana & 1/3 noći, imali smo prigodu posjetiti kolegu Haralda – 9A8KL i XYL Maricu u njihovom matičnom QTH (mjesto Gora) u blizini Petrinje.

Bio je to kratak ali zato iznimno srdačan susret u kome su nas domaćini počastili hladnim napicima, svježim voćem, strujom za punjenje naših uvijek žednih baterija, ugodnim razgovorom i ovom malenom reportažom.

Da smo mogli malo dulje ostati bilo bi tu svega za pojesti i popiti. 🙂 XYL Marica je osim domaćinskih odrađivala i usluge prijevoda s obzirom da Harald jedva “gofori” hrvatski, a ja “špreham” isto toliko njemački. 🙂

QSL_9A8KL

Ako uzmete u obzir da smo na biciklima došli potpuno nenajavljeni, te da je vrijeme trajanja našeg posjeta bilo kratko i stresno jer smo morali nastaviti sa pedaliranjem – sve je prošlo u najboljem redu. Domaćini su bili na visini zadatka, jedino su gosti došli praznih ruku.

9a8kl_harald

Moram napomenuti da smo tijekom pedaliranja svraćali i na druge HAM lokacije, ali nismo imali sreću upoznati kolege i snimiti kakvu reportažu poput ove. Jedan naš kolega iz Repušnice je Silent Key zadnjih 12 godina, a dvostruki delta loop za 144MHz još uvijek ponosito stoji na stupu i rotatoru, prkoseći olujama i zubu vremena. Drugi kolega (Franjo iz Pakraca) je bio na godišnjem odmoru, tako da smo uglavnom kratko razgovarali sa udovicama ili susjedima i razgledali njihove moxone, yagice i razne žičane antene.

misa_9a4ta_harald_9a8kl_marica_xyl

Najžešće HAM mjesto na kojem smo boravili je natjecateljska lokacija Radio kluba Jan Hus iz Daruvara – 9A5Y (9A1CCY) na kojoj se nalazi gomila stupova (7-8 komada), bezbroj usmjerenih antena, kvadova i nekih čudnih okomitih žičanih konstrukcija, ma svašta nešto… 😉 Dio snimljenog materijala biti će vidljiv na biciklističkom portalu na2kotaca.net koji također uređujemo…

OM Harald ima prekrasno uređen HAM kutak (samo za sebe) koji je nakrcan tvorničkim i homemade uređajima kakav bi poželio svaki radiomaterski operator i konstruktor.

Ovim putem se još jednom zahvaljujemo Haraldu & Marici na gostoprimstvu uz poznato 73 + 15 te im poželjeti svako dobro. 🙂

Miša, 9A4TA
Foto: Ivona 9A3DIL