Kako je i najavljeno u Zagrebu se 13. i 14. rujna 2013. u parku Bundek, okupila sva sila radioamatera na HAM manifestaciji koju je 15. put za redom organizirao “Zagrebački radioamateski savez”. Kao i uvijek do sada HAM kolege na opsegu i u životu, najviše su interesa pokazale za ljudikanje, trgovanje i razmjenu dobara, te za dodjelu nagrada & priznanja. Zagrepčanima sve pohvale i čestitke na uspješnoj organizaciji i uloženom trudu, a istaknuti se mogu i svi sudionici, odnosno predavači koji su doprinijeli da ovaj skup u svakome od nas dotakne radioamaterski duh.

Kolega Zdravko – 9A9A je zbog poteškoća sa računalom i projektorom bio primoran prezentirati moćni FLSX 6700 bez velikog ekrana, a Mladen – 9A4ZZ je u zadnji tren pripremio izvrsno predavanje o prilagodbi vertikalnih KV antena i pojasnio korisnicima antenskih analizatora čemu služe sve one oznake na zaslonu, i zašto nije dovoljno iščitavati samo vrijednost na pokazivaču stojećih valova (SWR), već kako se efikasno može utjecati na impedanciju antene.

Prve dvije prezentacije (predavači: Nikola – 9A5W & Boris – 9A2JY) nisam pratio, stoga ih ne mogu komentirati, iako sam uvjeren da su predavači bili na visini zadatka, a teme zanimljive. 🙂 Za dobro raspoloženje, pun želudac i smiješak na licu, dodatno su se pobrinule kolege iz Osijeka & Donjeg Miholjca, koje su u pravom trenutku maknule tehniku i upriličile pravu “slavonsku gozbu” za sve ljubitelje dobre kapljice, domaćeg kruha, čvaraka, pekmeza, masti, svježe i mljevene paprike, luka i rajčice… 😉

To da su Slavonci sposobni za dobar ugođaj dokazali su na ZRF-u prije par godina kada su “Slavonskoj kući” ispunili svakojakim lijepim sadržajima i događanjima.

Atmosferu sa na 15. ZRF možete osjetiti zahvaljujući skromnom doprinosu 9A portala QRZ.com.hr (fotografije: Ivona – 9A3DIL) i ovom kratkom video zapisu koji sam snimio nauštrb drugih aktivnosti.

Velika je šteta što mnoge kolege nisu imale vremena za dolazak, a oni koji su došli dovoljno strpljenja. Dio prodavača se počeo pakirati prije no što su kupci krenuli u akciju, pa su pojedini artikli prodavani iz već nakrcanih automobila.

Sve u svemu – mnogi su doma otišli sretni i veseli neki i malčice pripiti 🙂 ali sa novim spoznajama, idejama i znanjima, zasluženim peharima i priznanjima, manjim ili većim utrškom ostvarenim u trgovini na buvljaku. Pala su i neka nova poznanstva, prijateljstva, poslovni dogovori, a najsretniji od svih bio mladić koji je na nagradnoj igri dobio novi Kenwood TH-F7E ručni radio uređaj. 🙂

 Miša, 9A4TA