sunceve_pjege_v

Sunce je svakim danom sve aktivnije. Broj pjega na disku zvijezde je sve veći, a eksploziju su sve učestalije i intenzivnije. Velika skupina pjega (1158) koje do prije par dana nije postojala, a sada je nekoliko puta veća i od Jupitera, odgovorna je za najjaču solarnu baklju od 2006. godine. Njezino djelovanje na Zemlju, zemljino magnetno polje, očekujemo tijekom narednih 24-48 sati. Već su odaslane obavijesti za očekivano pojačan intenzitet polarne svjetlosti ne samo na visokim geografskim širinama.

Zračenje odaslano iz Sunčeve pjege 1158 ogleda se u cijelom elektromagnetskom spektru.

U narednim danima šanse za slična događanja su 50%. Ipak, ne očekuju se ispadi elektroenergetskih sustava na sjeveru Kanade i Rusije, što se zna dogoditi za vrijeme maksimuma Sunčeve aktivnosti koji se očekuje tijekom 2013. Sunčev ciklus aktivnosti (min-max) načelno traje 11 godina, no ponekada on bude nešto kraći ili duži. Da je aktivnost na našoj matičnoj zvijezdi velika govori nam broj dana u godini tijekom kojih su pjege vidljive. 2009. godine takvih dana bilo svega 29%, tijekom 2010. godine pjege su na Suncu bile vidljive tijekom 86% dana, a ove godine čak u 98% dana!

Sunčeva aktivnost snažno utječe na prostiranje radiovalova, stoga će na pojedinim KV opsezima višestruko porasti nivo šuma i smetnji, a na drugima dometi. Stoga budite spremni za lov na DX postaje i iznenađujuće propagacije u narednim danima.

Miša, 9A4TA
Izvor: zvjezdarnica.com & soho.nascom.nasa.gov & swpc.noaa.gov