С Днем Рождения Алёша Полевик

Početkom prosinca 2011. godine vaš je omiljeni radioamaterski portal QRZ.com.hr Wink objavio audio-video zapis i prigodni tekst o obiteljskom radio klubu RZ9OZO, odnosno o dječaku Aljoši. Dana 24.01.2012. naš je mladi, perspektivni i nadasve simpatični kolega sa radiovalova – Алёша Полевик proslavio 7. rođendan.

S obzirom da je uredništvo još lani stupilo u vezu sa Aljošom, proslava rođendana je iskorištena za javljanje i slanje nekolicine obiteljskih fotografija na e-mail adresu nezavisnog 9A HAM portala, a mi se ovim putem zahvaljujemo (Спасибо Алешa) i pridružujemo čestitkama nar ruskom jeziku  “С Днем Рождения Алёша” i za svaki slučaj na engleskom “Happy Birthday Alesha.

Zahvaljujući znatno starijem i prekaljenom DX-eru koje je gle čuda Wink glava obitelji Anatoly Polevik – UA9PC, koga često možemo čuti u natjecanjima pod oznakom RC9O, glavni junak naše priče – Aljoša se unatoč zanemarivom životnom stažu može pohvaliti višegodišnjim iskustvom i impozantnim brojem održanih veza.

ua9pc_anatoly

Dovoljno je baciti pogled na antenski sustav i opremu u radioamaterskom kutku od čega će mnogima poći slina na usta i klecnuti koljena od uzbuđenja, ako ništa drugo onda barem kada je riječ o usponu na 70 metara visoki antenski stup. Smile Ali to nije sve, tata Anatoly ima rešetkasti stup za svaki KV opseg.

Oni koji su odradili ili slušali Aljošu na kratkom valu, znaju da sve veze održava sa lakaćom bez obrzira razgovara li na ruskom ili engleskom jeziku, a na radnoj frekvenciji postaje RZ9OZO redovito vlada gužva odnosno pileup.

Ako do sada niste imali priliku odraditi postaju RZ9OZO skokninte na prethodni članak i poslušajte Aljošu tijekom održavanja veza na 20 metarskom opsegu.

ua9pc_antenna

Nekoliko riječi o antenskom sustavu:

Na 160m koriste 3 elementu Yagicu koja se nalazi na 60 metera visine. Na 80m opsegu imaju također 3 elementnu Yagi antenu postavljenu na 45 metera visine i jedan “mali ali pali” Inverted Vee dipol.

Za 40m imaju 4 elementnu Yagi antenu na 45 metera visine, pa još 3 el. + 3 el. fiksno usmjerenu prema Japanu i EU, i jednu 3 el. koja se može okretati na sve strane svijeta.

Na 20 metarskom opsegu imaju H nosač sa 4 antene od 5 elemenata okrenute prema SAD-u, zatim H nosač sa 4 antene od po 4 elementa okrenute prema Europi i zamislite samo jednu 6 el. Yagicu prema Japanu (jadni Japanci). Smile

Slijede antene za 15m gdje također imaju H nosač sa 4 x 5 el. na rotatoru, 6 iznad 6 elemenata prema Japanu i jednu 7 elementu Yagicu okrenutu prema SAD-u.

Na 10m, već pogađate, imaju H nosač sa 4 x 5 el. koje se mogu okretati i jednu 7 el. Yagicu fiksno upucanu prema Japanu. Tu je za svaki slučaj i multiband antena 347 (3 el. za 20m, 4 el. za 15m i 7 el. za 10m). Sve antene su konstrurirali dečki iz RU1A ekipe (Sergey, Misha, Vadim i Vova).

Пока пока, Miša – 9A4TA