Ako radioamater želi zadržati dobrosusjedske odnose (odlaske na kavu i kolače) mora biti ljubazan, kulturan, nasmijan, tolerantan i prije svega stručan jer nije lako držati pod kontrolom sve parne i neparne harmonike, koje svaka radijska postaja emitira u manjoj ili većoj količini. Govorimo o pojavi poznatoj kao TVI (TV Interference) koja zagorčava život mnogim TV gledateljima ali i radioamaterima. Katkada je problem u blizini antene, prevelikoj snazi odašiljača, nepodešenoj anteni, neispravnom radio uređaju, nepostojanju PA filtra, a katkada je za sve krivo širokopojasno antensko pojačalo kod susjeda koje radi na granici stabilnosti i najmanji signal sa strane prouzroči divlje oscilacije u ritmu vaše modulacije.

U početku susjedi ne znaju što ih je snašlo ali vremenom shvate odakle dolaze problemi i tada se stvari kompliciraju. Ako pozovu mjernu službu, netko će platiti njihov izlazak, kaznu i dobiti zabranu rada dok se smetnje ne otklone. To znači da će kasnije sve aktivnosti tijekom testiranja i otklanjanja smetnji proći u napetom i neprijateljskom ozračju jer on vas ne može vidjeti očima, a vi njega još manje… Stoga je bolje zamoliti kolegu radioamatera da emitira na vašoj radijskog postaji, a  vi za to vrijeme obiđete najbliže susjede i uvjerite se vlastitim očima i ušima kakvo je stvarno stanje na terenu. To što ne radite smetnje na vlastitom TV-u ne znači da je kod susjeda ista situacija! Negdje ćete morati izbaciti neispravno pojačalo i staviti novo, negdje ćete morati napraviti odgovarajući filtar, zamijeniti napojni vod (koax kabel) ako je korodirao ili popucao i tako dalje. Bitno je da svojim hobijem ne ometate susjede u praćenju radijskih i TV programa, jer ćete  mjesto kave i kolača dobiti: jezikovu juhu, mjerni kombi ispred kuće i poveći iznos za platiti.

Evo što o tome kaže Pravilnik o amaterskim radijskim komunikacijama:

  1. Rad amaterske radijske postaje ne smije stvarati štetne smetnje drugim javnim komunikacijskim instalacijama.
  2. Ako amaterska radijska postaja prouzroči smetnju, vlasnik te postaje mora odmah prestati s radom te poduzeti potrebne mjere u svrhu uklanjanja utvrđene smetnje i omogućavanja nesmetanog rada drugih radijskih postaja odnosno ometane prijamne opreme.
  3. Ako se utvrđena smetnja ne može ukloniti tehničkim mjerama, vlasnik amaterske radijske postaje mora promijeniti način rada, kako bi se spriječilo daljnje ometanje prijama drugih radijskih postaja i o tome izvijestiti Agenciju.
  4. Ako Agencija utvrdi stalnu smetnju u prijamu radijskih postaja, može odrediti vlasniku amaterske radijske postaje, koja uzrokuje takvu smetnju, određena ograničenja u pogledu sati rada i uporabe određenih frekvencijskih pojaseva, kao i dodatna ograničenja u odnosu na snagu odašiljača, sve dok se smetnja ne otkloni.

S druge strane ako vama netko pravi smetnje, tada trebate znati da amaterska služba po zakonu mora prihvatiti smetnje u ISM područjima (industrija, znanost, medicina) 430…432MHz, 433,05…434,79MHz, 438…440MHz, 2400…2450MHz, 5725…5850MHz i 24…25,35GHz.

To dakako ne znači da vas susjed automehaničar može smetati svaki put kada uključi npr. brusilicu ili neki drugi radni stroj. U tom slučaju se možete posvađati, zaratiti ali je najbolje da mu pokušate objasniti problem i privolite ga da popravi neispravanu alatku ili se vi lijepo ponudite da mu zamijenite RSO filtar koji će smetnje učiniti manjima ili potpuno otkloniti, odnosno spojite par blok kondenzatora paralelno četkicama kolektorskog motora…

Miša, 9A4TA

Literatura: Priručnik za polaganje radioamaterskog ispita – Radiokomunikacije
Foto: QST 1953. god.