27. travnja 1791. godine u Charlestownu je rođen Samuel  Finley Breese Morse, američki slikar i izumitelj. Nakon smrti voljene supruge 1825. godine, Samuel  Morse nije stigao na njezin pogreb jer nije na vrijeme saznao o nemilom događaju.  Ostavio se slikanja i počeo tražiti sredstvo brze komunikacije na daljinu. 1835. godine konstruirao je praktično upotrebljiv električni telegrafski aparat. Na njegov prijedlog izgrađena je i puštena u promet 24. svibnja 1844. godine prva telegrafska linija Washington – Baltimore. Ubrzo je Morseov telegraf, prilagođen poljskim uvjetima, a Morseov kod počeo se primjenjivati u vojne svrhe, što je i uvjetovalo razvitak vojne telegrafije.

Morseov kod je sustav međunarodno usvojene simbolične abecede, kojim se u žičnoj i radio-telegrafiji označavaju slova, brojevi, znaci interpunkcije i druge zvanične kratice. Znaci telegrafskog koda sastavljeni su iz dva osnovna činitelja: znakovnog i rastavnog impulsa.

U radio-telegrafiji najčešće se koristi Morseova abeceda. Kod Morsea je svako slovo sastavljeno iz znakovnih najčešće strujnih impulsa – kraćih točki i dugih crtica, i rastavnih, pretežno bestrujnih impulsa, koji služe kao razmak između znakova, riječi i rečenica. Koristi se za prijem na sluh ili elektromagnet s pisačem, koji ove crtice ispisuje na vrpcu.

Miša,  9A4TA
Izvor: Wikipedia

* * *

Ukoliko trebate: webshop, web hosting, Cloud, VPS, izradu, dizajn i održavanje web stranica – obratite nam se sa povjerenjem, jer Internet je naše igralište –  midnel.hr