Predstavljamo vam iznimnu umotvorinu i rukotvorinu kolege Borisa Horvata – 9A3TN iz Požege, koji je davnih dana sagradio ovaj krasni antenski rotator. Ono po čemu se ova samogradnja izdvaja iz mase samograditeljskih pothvata je opsežna dokumentacija sastavljena od brojnih fotki, opisa i radioničkih crteža.

Evo što 9A3TN kaže o projektu: Ideja o izradi masivnog i pouzdanog antenskog rotatora obično se javlja kada umjesto neke UKV yagice na stup želite postaviti KV beam ili kad vam dojadi popravljanje nekog jeftinog plastično-aluminiskog kupovnog rotatora.

Rotator je konstruiran za bočnu montažu na vanjskom zidu i kroz njega prolazi antenski stup-cijev max. promjera 50mm (može se koristiti pocinčana vodovodna ili bešavna cijev 1½”).

Iznad rotatora na udaljenosti od min 1m (a može i više zavisno od dužine antenskog stupa) nalazi se klizni ležaj koji daje dodatnu čvrstoću cijelom stupu. Mehanička konstrukcija izvedena je tako što je na temeljnu ploču poz. 1 (vareni kutnik od pločevine debljine 10mm) zavaren prsten poz. 3 kao kućište velikog kugličnog ležaja poz. 2 Ø110/60x22mm tip 6212. U ležaj je upresana glavčina sa zupčanikom pužnog kola (m=2mm, z=70, d2=140mm, da2=144mm).

antenski_rotatator_9a3tn_v

Pužni vijak (m=2mm, z=1, d1=20mm), poz. 11 pričvršćen je na temeljnu ploču pomoću kućišta poz. 10. Na vratilo pužnog vijka postavljena je remenica klinastog remena (može biti i lančani prijenos) koja ga veze sa vratilom motora postavljenog sa donje strane temeljne ploče paralelno ispod pužnog vijka. Motor je trofazni (nema iskrenja i smetnji) snage 20W 100V sa integriranim reduktorom koji daje 70 okretaja u minuti. Motor se napaja monofaznim priključkom 220V/50Hz preko visoko vatnog otpornika za smanjenje napona, a smjer okretaja dovođenjem faze na jednu od strana kondenratora spojenog na dva namotaja motora. Kontrola smjera izvedena je tako što je u rotatoru postavljen linearni potenciometar od 500W, kojeg preko remenog (kirurški konac) prijenosa 2:1 pokreće glavčina poz.5. Na krajeve potenciometra spojen je stabilizirani napon 1,5 do 2V (uz pomoć npr. LM317), a instrument na upravljačkoj kutiji očitava pad stabiliziranog napona sa kliznog izvoda potenciometra.

Trimer spojen serijski sa instrumentom služi za kalibraciju maksimalnog otklona. Rotator sa 4 a tarni ležaj sa 2 komada M12 vijka pričvršćeni su na bočni zid kuće. Prijenosni omjer je takav da se rotaror okreće jedan krug u minuti što se pokazalo kao optimalna brzina. Pužni prijenos je samokočan pa nije potrebno ugrađivati kočnicu. Na pužnom kolu postavljen je graničnik koji uz pomoć mikro-prekidača gasi motor u nultom položaju. Kućište je napravljeno od pocinčanog lima debljine 0,5mm i zaštićenu gumenom obujmicom sa gornje strane. Rotator je napravljen 1992. godine i od tada radi bez ikakovih problema.

Osim pohvala autoru možemo samo dodati kako bi ovakav pristup problematici na “trulom zapadu” završio poduzetničkim pothvatom i serijskom proizvodnjom u tisućama komada, na sveopće zadovoljstvo radioamaterskog svijeta, a i šire…

Miša, 9A4TA
Izvor: hamradio.hr/9a3tn