Ovoga puta iz pera Dragoslava Dobričića – YU1AW, na vaše zaslone dolazi nešto lakša literatura. Riječ je elektroničkom priručniku na srpskom jeziku, koji na 73 str. donosi mnoštvo zanimljivosti.

Autor se na sve načine trudi što jednostavnije pojasniti čitatelju problematiku i osobine antena  za prijam radijskih i televizijskih programa. Za razliku od mnogih visoko stručnih publikaca koja je YU1AW objavio, ovom se knjigom spušta na razinu običnog čovjeka, tehničara, majstora, radioamatera, stoga će mnogim UKV-ašima biti korisna za učenje i podsjećanje na davno zaboravljene teme i dileme.

Citat iz knjige: U dosadašnjem razmatranju antena za prijem radio i TV programa bilo je uglavnom riječi o antenama koje su već vrlo dugo i vrlo mnogo u uporabi. Međutim, postoji i jedna grupacija “egzotičnih” antena koje se dosta rijetko sreću, tek tu i tamo, na našim krovovima. Pored onih koje su razne modifikacije, derivacije ili hibridi nekih poznatih ili manje korištenih tipova, među njima ima i takvih primjeraka za koje bi se vrlo teško moglo reći da su uopće antene. Činjenica je da je svaki provodni, a time i svaki metalni predmet, na neki način antena, jer kada se nalazi u elektromagnetnom polju, on sa tim poljem stupa u interakciju i kao posljedica, u tom metalnom predmetu se induciraju visokofrekventne struje koje predstavljaju primljeni signal. Međutim sama činjenica da neki metalni predmet prima radio i TV signale još uvijek ne znači da je u pitanju antena!  I automobil, s obzirom da je od metala, prima radio i TV signale, ali ga niko ne proglašava antenom i ne koristi za prijem TV programa, bar za sada! Zamislite na što bi ličio neki beogradski soliter na čijem se vrhu ponosno šepuri stari “fića”, koga je njegov vlasnik, umjesto da ga baci na otpad, odlučio da koristi kao antenu za prijem TV programa!

prijemni_tv_sustavi_v

Međutim, za razliku od automobila, neki drugi metalni predmeti su već bili te sreće, pa tako nije davno prošlo vrijeme kada su se na našim krovovima mogli vidjeti stari, izlupani, šareni lavori sa izrezanom jednom četvrtinom i spojeni kablom, a njihovi ponosni vlasnici bili sigurni da imaju, ako ne baš “satelitsku”, a ono bar približno dobru antenu!  Bilo je i drugih “izmišljotina”, a izgleda da ni danas u tome ne oskudevamo. Jedina razlika je u tome što su nekada stari lavori bili besplatni, a sada nam “mudri trgovci” na buvljacima prodaju slične gluposti. Naime, mogu se vidjeti razni “izumi” koji se obično svode na logu ili yagi antenu sa dodatkom jednog rupičastog lavora pozadi. To je kobajagi parabolična antena koja poboljšava prijem! Naravno u pitanju je obična glupost koja samo zauzima prostor i “obilježava” svog vlasnika! Postavlja se pitanje kakvi smo mi to ljudi i sa kakvom tehničkom kulturom, kada nam svi mogući prevaranti i probisvijeti ove planete mogu već decenijama da “uvaljuju” kojekakve budalaštine, često i za “debele” pare?! No, srećom, to nije tema ovog teksta, već su to prijemne TV antene.

Izvorno izdanje elektroničke publikacije “Prijemni antenski TV sistemi” možete preuzeti u pdf obliku sa našeg poslužitelja ako škljocnete ovdje.

Miša, 9A4TA
Izvor: qsl.net/yu1aw