papuk_2011_01

Članovi FF Grupe, sada već okupljenu u istoimeni radioklub (RK Hrvatska Flora Fauna), i ove godine boravili su na Papuku, nastavljajući prošle godine započetu suradnju s našim jedinim geoparkom. I ovaj puta cilj je bio obilježavanje Međunarodnog tjedna Geoparkova (Geopark Communication Week), koji se već par godina održava na inicijativu engleskih radioamatera. Tako je osam operatora i operatorki, Adrijana, 9A3DEE, Anica, 9A7SSY, Franjo, 9A2MF, Drago, 9A6NDD, Daki, 9A2WJ, Ivan, 9A7DRI, Marijan, 9A1MB i Emir, 9A6AA, (zahvaljujući Dragi, 9A2XF, članu RK Vallis Aurea iz Požege) od 27. do 29. svibnja 2011. godine, imalo osiguran besplatni smještaj u planinarskom domu Lapjak.

Dom je dovoljno velik tako da smo pojedince koji noću proizvode QRM dislocirali u posebne prostorije. Postavljanje antena i uređaja započelo je u večernjim satima, u petak, 27. svibnja. Zbog ograničenog prostora oko doma (oni koji su bili na Lapjaku znaju o čemu je riječ), isprepletena je cijela mreža žičanih antena, pokrivajući njima skoro sve kratkovalne bandove. To je bilo dobro, no problemi su se pojavili kada je trebalo istovremeno raditi s dvije ili tri (od 5 postavljenih) radijskih postaja. No, nekako smo se snalazili, a “pomogle” su nam i loše propagacije koje nam nisu dozvolile da se razmašemo po svim bandovima.

Za razmještaj radiopostaja iskoristili smo dvije prostorije u prizemlju, koje su bile u završnoj fazi renoviranja. Uvjeti za postavljanje uređaja bili su izvrsni i sve je izgledalo dosta impozantno. Bilo nam je drago što smo naše komplete mogli pokazati odgovornima iz Parka prirode Papuk (g. Samardžić i g. Pavić), kao i profesoru tehničkog odgoja područne osnovne škole. Na žalost, naša želja da naš rad približimo njegovim učenicima nije ostvarena, jer su završni razredi dan prije boravili na izletu te su vikend koristili za odmaranje.

9A1GEO_2

Iako su uvjeti za rasprostiranje radiovalova, kao posljedica nagle promjene vremena, bili izrazito nepovoljni, održali smo oko 1000 radioveza s postajama širom svijeta, i to radeći uređajima od 100W, telefonijom (SSB), telegrafijom (CW) i digitalnim načinima rada (PSK i RTTY). Mnogi su već vidjeli lijepe QSL kartice čije je troškove tiskanja pokrio Park prirode Papuk. Iz Parka su i predložili motive za kartice a dizajnirao ih je Emir, 9A6AA.

papuk_2011_02

Mada smo se o prehrani namjeravali skrbiti sami, zahvaljujemo se Draginim (9A6NDD) roditeljima koji su se potrudili da u nekoliko navrata kušamo domaću kuhinju. A što da vam pričam… Ugođaj su posebno upotpunile svečanosti koje su se u Velikoj održavale taj vikend, tako da smo obišli i “najduži stol” a među delicijama raspoređenima na više od 1.000 metara dužine svatko je našao nešto za sebe.

9A1GEO_rupnica_qsl

Činjenica da je Geopark Papuk jedini geopark u Hrvatskoj i jedan od 37 geoparka u 15 europskih zemalja, te da je Papuk geološki najraznolikija planina u Hrvatskoj, dovoljan je razlog da se radioamateri, članovi Radiokluba Hrvatska Flora Fauna odazovu te da i iduće godine sudjeluju u ovoj akciji. Naime, ovakve aktivnosti u skladu su s temeljnim principima rada kluba a to su edukativna i odgojna djelatnost, odnosno, promidžba zaštićenih područja naše zemlje.

U svakom slučaju bilo je to nezaboravno druženje.

Tekst: Emir – 9A6AA
Foto: Članovi ekipe