9a5id_dk3id_9a16pb

Kao što smo i najavili, započele su aktivnosti, pod pozivnom oznakom 9A16PB, kojom radioamateri, članovi RK Hrvatska Flora Fauna, obilježavaju dolazak Svetog oca Pape u Hrvatsku, 4. i 5. lipnja. Raditi će se na svim bandovima i to svim vrstama rada. U protka tri dana pod tim znakom radilo se iz Zagreba, Savudije, Makarske, Lošinja ali i s Papuka na prvi dan aktivacije, 28. svibnja.

qsl_9a16pb_2

Zanimljivo je da nas je Ewald, DK3ID (aka 9A5ID), koji je jučer doletio svojim zrakoplovom na Lošinj, odmah nazvao te pitao koji su termini slobodni za rad. Naime, i on je član RK HFF, te osjeća obvezu da da svoj obol ovoj akciji. Slušali smo ga jutros na 20m, te možemo zamijetiti da se odlučno snašao. Mali nesporazum nastupa kada ga njegovi zemljaci (DL) pitaju za QTH, pa kad on kaže da je otok Lošinj, odmah na Cluster stavljaju “9A16PB, EU-136”. Mada dugogodišnji radioamater, Ewald ne skuplja QSL-ke, niti vodi log u računalu, te smo mu jučer pomogli oko skidanja i instaliranja jednog od programa za vođenje dnevnika (N1MM). Obradovao se kada je to uspješno obavio. Ewald ostaje na Lošinju dok vrijedi dozvola 9A16PB, odnosno, do 14 lipnja.

Evo još jedne zanimljivosti, ali s drugim predznakom: iz Ureda zagrebačkog Gradonačelnika stigle su riječi podrške za našu ideju te objašnjenje da će Grad odvojiti znatna sredstva za dolazak Svetog oca, te da ne može, osim formalno, podržati ovu akciju. Prije nego je stigao odgovora bili smo zabrinuti: što ako nam gradonačelnik Bandić dodijeli jednu od onih njegovih velikih svijeća? Jeste da je velika, no premala je za postavljanje antene na nju… Ovako smo još dobro i prošli.

Emir, 9A6AA