Petak, 20. svibanj 2011. – uz pomoć XYL-ke spuštam na zemlju 12m aluminijski stup i bacam Inverted Vee antene za 7, 14, 50 & 144MHz koje su trebale poslužiti samo tijekom zimskih mjeseci i podižem privremenu 4. el. Yagi antenu za 6m sa rotatorom. Zadovoljno trljam ruke i veselim se jer sutra je “Croatian 50/70 MHz Contest”. Bit će veza i vezica…

Nažalost pred sam početak natjecanja kreće grmljavinsko nevrijeme. Iako sve kuće u ulici imaju podzemni priključak na električnu energiju i telefon, već sa prvim udarima munje i gromovitim praskom u sobi se začulo pucketanje iskri koje su skakutale po utičnicama. Opa! Pražnjenje je stiglo čak iz susjednih ulica koje imaju nadzemne vodove! Bio je to alarm koji se nije mogao ignorirati – promptno su pogašeni svi uređaji osim hladnjaka, štednjaka i perilice.

Poslije 45 minuta “Sveti Ilija gromovnik” odlazi na istok i natjecanje može početi. Prvo malo osluškujem. Nema niti jedne naše postaje, hm. Čujem samo strance… U jednom trenutku HAM postaja iz daleke i prijateljske zemlje pita nekoga o kakvom je natjecanju riječ i sa čuđenjem i negodovanjem daje  “59/001”. Ista se priča ponavlja još nekoliko puta. Hm!? Sada sam već zabrinut… Pa kakvo je to natjecanje za koga nitko nije čuo? Što da radim? Da svakome na silu dajem redni broj i pokušavam izvući “59/001” kako bih osvojio 26 mjesto ili ne daj bože “deseto” pa dobijem nekakvu diplomu i pehar koji će mi skupljati prašinu i hrđati na polici.

Teška srca odustajem od natjecanja i radim svašta-nešto dok mi jedna EA postaja nije uvalila “59/002” i zatražila redni broj veze. Što sam mogao? Uzvratio sam sa “59/001”. Bio sam uvučen u lokalno natjecanje za koje nitko nije čuo. Nije lijepo maltretirati ljude nekim marginalnim natjecanjem. Kuku-mene! Što sam napravio sramotim sebe, svoju domovinu i HAM zajednicu.

Za one koji ne znaju dana 21.05.2011. otvorilo se nebo i zemlja, i omogućilo na tisuće veza sa raportima 59+ na 50 i 70 MHz i to cijeli dan sa svim entitetima, QTH lokatorima i postajama u EU, a i šire. Čak sam i ja ovako smotan ispisao poveći broj stranica u papirnatom logu i doživio pravi pravcati “pileup” i odradio pokoji novi QTH lokator.

Tijekom Es otvaranja mnoge su postaje izvana povezale “dva i dva” i samoinicijativno mi davale broj veze za “vaše” natjecanje (tako su ga nazivali). Sve u svemu iako nisam radio u natjecanju uspješno sam dijelio poene strancima koji su se sažalile nad nama. Jedna me postaja sa zapada čak upitala koja je to zemlja “9A”. I što sam mogao nego reći “Croatia – Ex. Yugoslav Republic”. Pa gdje taj živi!? Provokator ili bezveznjak – to i nije tako važno, ipak ostao mi je gorak okus u ustima zbog odgovora na to pitanje…

Dragi organizatori natjecanja “Croatian 50/70 MHz Contest” kad već niste uspjeli ugurati to natjecanje skupa sa nekim drugim iz IARU 1. regiona na bazi 24 sata, budite tako ljubazni i obznanite drugim savezima da u 9A postoji 5-satno natjecanje i pozovite ih na sudjelovanje i kolegijalnost sa malom ali slatkom domovinom Hrvatskom. Možda ih privuče mogućnost da odrade kakvo novo QTH polje, a bilo bi zgodno kada bi se 9AFF aktivatori javljali i istovremeno davali redni broj veze i 9AFF referencu za diplomu koja bi na VHF-u bila 10-ak puta vrjednija od one na KV-u.  To bi bila fora 59/001/9AFF014 – jedan broj manje ili više. HI

Za kraj dodajmo i to da su po završetku “našeg” natjecanja pojedine postaje nastavile davati redne brojeve nama iz 9A jer nisu mogli pretpostaviti da postoji natjecanje koje traje samo 5 sati. Jesmo li mi mini zemlja sa mikro natjecanjem ili netko u organizaciji treba mijenjati pravila, prosude sami.

Miša, 9A4TA