yu1aw_ispis_na_pisacu

Big-Gun iz Portorika

Tri i pol godine kasnije, u rujnu 1987. godine u ARRL EME nartjecanju bila je na 432 MHz aktivirana jedna od sporednih paraboličnih antena u kompleksu radio-opservatorije u Portoriku. Promjer ove antene bio je “samo” 60 metara. Nažalost najveća antena ove radio-opservatorije, čiji promjer iznosi 310 metara, bila je aktivna na EME samo dva puta: jednom na 144 i jednom na 432 MHz i to u ranim šezdestim, kada je EME aktivnost u svijetu bila u povojima.

Međutim i  ova “sporedna” antena je bila veliki izazov za mnoge slabije opremljene amaterske postaje kojima se tada pružila prilika da urade svoje prve EME veze na 432 MHz. Stanica je radila pod pozivnim znakom KP4I i urađena je veza sa njom 17. svibnja 1987. telegrafijom sa raportima 579/559. Signal je bio vrlo snažan ali je to ipak bila samo “blijeda sjena” Green-Bank-a!

EME natjecanja

Sa ovom antenom je u periodu od 1981. do 1987. sudjelovao u više međunarodnih ARRL EME natjecanja. U više navrata je rađeno i u najtežoj kategoriji Multi Op – Multi Band. Mada su u toj kategoriji bile često postaje koje su imale odvojene antenske sisteme za pojedine opsege tako da su mogle istovremeno raditi na više opsega, mi smo, na žalost, mogli u jednom trenutku raditi samo na jednom opsegu. I pokraj ovakvog “hendikepa” rezultati su bili dobri.

Pregled rezultata u EME takmičenjima

yu1aw_tablica_osvojena_mjesta

Do Mjeseca i nazad

Zajedno sa QSL kartom kojom mi postaja ZS6NG potvrđuje EME vezu stigla je i traka sa pisača koji je tijekom veze, bilježio primljene signale sa Mjeseca. Na slici se vide jasno telegrafski signali obje pozivne oznake i na njima “otisak” puta kojim su prošli, tj. nepravilan drhtavi feding usled tzv. libracija Mjeseca kao i njegove neravne površine.

Izgled YU1AW 432 MHz EME signala primljenoga kod ZS6NG i ispisanog na pisaču.

yu1aw_ispis_na_pisacu

 Dragoslav Dobričić – YU1AW

Izvor: qsl.net/yu1aw