mali_arg_9a2tn

Čak dvoje članova redakcije portala QRZ.com.hr jučer je pohodilo osiječki HAMFEST kako bi u ugodnom HAM društvu proveli nedjeljno prije podne i komadić poslijepodneva. Bila je to prigoda za prijateljski stisak ruke, razmjenu informacija, kupnju različitih sitnica i razgledanje štandova.

Ovaj će HAMFEST ipak ostati zapamćem po svojevrsnom “HAM proljeću” s obzirom da su mnoge kolege radioamateri spoznali tužnu istinu o “HAM mortalitetu” i potrebi za hitnim djelovanjem. To dakako ne znači da svaki HAM treba naći nekoliko YL-ki i krenuti sa štancanjem X-ića i Y-onki, mada ni to nije loša ideja. HI

Ova je godina bila sva u znaku ARG-a i HAM prodora u škole koje jedine imaju interes i mogu pomoći radioamaterima u borbi protiv bijele kuge koja sve više pogađa naše redove. Dakako misli se na podmladak koji u zadnjih 20 godine takoreći i ne postoji.

Na predavanju koje su upriličile naše kolege: Marijan Rečić – 9A2C, Julije Novak – 9A2YO i Franjo Kokorić – 9A2TN, prisustvovala su i djeca iz osiječkih osnovnih škola koja bilježe zapažene rezultate na različitim ARG natjecanjima, koja su prisutnima demonstirala ARG za slijepe i slabovidne osobe.

Predavanje je zamišljeno kao svojevrsni iskorak koji ima za cilj pokazati zamisli autora projekta zatim educirati i ponajviše potaknuti sve slavonske radioklubove na hitno djelovanje. Ponuđena je pomoć svima radio klubovima na terenu, posudba opreme i mogućnosti nabave odnosno izrade “home made” odašiljača i  prijemnika za potrebe organiziranja malog ARG-a u osnovnim školama.

Hvale vrijedna inicijativa i realizacija. Svi koji žele saznati nešto više neka pogledaju naš video zapis (prvi video zapis se odnosi na neformalno druženje i atmosferu koja je vladala na HAMFEST-u),  a zatim kontaktiraju Marijana, Franju i Julija i druge BOP-ovce.

Kod Osiječana je sve bilo standardno dobro, hrana ovoga puta izvrsna, cijene solidne, jedino bi kolege iz Slavonije mogle dići svoje guzice i doći makar jednom godišnje na druženje. Niti jedan radio uređaj, forum, chat, email, digi, ssb i cw ne može zamijeniti stisak ruke, pogled u oči i čašicu razgovora na “pola metra”. Mnogi ignoriraju činjenicu da su radioamateri prije svega ljudske životinje, a zatim sve ostalo. Da dobro ste pročitali “ljudske životinje” koje žive u čoporu, vole osobni kontakt i uživaju pokazivati se, gledati i biti viđeni.

Drugi video se u cijelosti bavi ARG-om ili u prijevodu “Lovom na lisicu”. HI

Dio atmosfere možete pogledati i u našoj fotogaleriji…

Miša, 9A4TA