arg_bbz_v

ARG je kratica za Amatersku radio goniometriju (lov na lisicu). Riječ je specifičnoj orijentacijskoj utrci, po šumama i gorama, u kojoj natjecatelji svih dobnih skupina, koriste radijski prijemnik (radio goniometar), kompas, zemljovid terena, ravnalo i slične sitnice, kako bi u što kraćem vremenu pronašli skrivene odašiljače (lisice), kontrolni radio far, a zatim da živi, zdravi i bez potrebe za GSS službom pronađu cilj. Svi elementi osim frekvencije na osnovu koje dolaze na start sa radio goniometrom za 3.5 ili 144 MHz su natjecateljima sve do zadnjeg trenutaka potpuno nepoznati.

Tek kada na startu obrišu svoje kontrolne čipove, u kojima se kriju svi podaci o njihovim vremenima, dobivaju na uvid zemljovid terena i kreću u potragu za skrivenim lisicama.

Poslije starta iskusni lovci zastaju, analiziraju, osluškuju, trianguliraju, dok najmlađi malo slušaju, a puno više bezglavo jurcaju u potrazi za skrivenim odašiljačima koji emitiraju samo povremeno svoje signale što utrku čini dodatno zanimljivom jer natjecatelji moraju raditi u mutlitaskingu: trčiti, slušati, gledati kartu, kompas, raspoznavati koji odašiljač trenutačno emitira, stalno okretati antenu kako bi locirali smjer odašiljača, crtati po zemljovid i tražiti gdje se crte odnosno pravci presjecaju, a zatim kada mu se dovoljno približe vizualno ga uočiti i ovjeriti svoj čip.

Male skupine natjecatelja kreću u različito vrijeme, a svatko od njih ima zadaću pronaći nekolicinu odašiljača koji nisu kod svih lovaca isti. Na taj način se izbjegava mogućnost praćenja suparnika odnosno švercanje i lov u mutnom. Ovakvim načinom i rasporedom neki dobivaju neki gube. Natjecatelji ne mogu pratiti starije i iskusne lovce pa htjeli ne htjeli moraju samostalno pronalaziti lisice. Zato organizatori natjecanja nemaju vremena za predah jer kod većeg broja radio goniometrista treba uložiti puno vremena i truda i strogo voditi računa o tajmingu.

Ekskluzivno za čitatelje portala QRZ.com.hr donosimo video priču u dva dijela kako biste mogli makar virtualno doživjeti “Lov na lisicu” koji su bjelovarski radioamateri iz Radio kluba Nikola Tesla Bjelovar – 9A1GIJ organizirali na virovitičkim ribnjacima 09.04.2011. u sklopu Otvorenog prvenstva Bjelovarsko-bilogorske županije 2011.

U slijedećem nastavku donosimo ostatak priče i drugi dio video zapisa u kojem skupa sa natjecateljima jurcamo po prekrasnom krajoliku virovitičkih ribnjaka. Ako vam je žao što niste bili sa nama i treba vam biti…

Miša, 9A4TA