arg_mladi_v

Prvi kontakt sa ARG svijetom nedvojbeno pokazuje “tko je tko” i koliko zaslužan za sve to! Osim imena kolege Željka Belaja – 9A2QU i “nastavnik ovaj” ili “nastavnik onaj” nećete čuti ništa drugo od djece koja na svojim plećima ponosito nose startne brojeve, na prstima identifikacijske čipove, a na glavama slušalice, a sve češće medalje i odličja oko vrata. Neki od njih u rukama imaju jeftine kineske radio goniometre, oni sretniji kvalitetne samogradnje i tek poneki turbo-deluxe RX – Made in Germany iz koga frcaju iskre.

I dok se zaljubljenici u ARG pevoze privatnim automobilima i starim kombijima za to vrijeme neke službe troše milijune proračunskog novca i ponašaju se poput pijanih milijardera.

Nažalost većina te drage i simpatične djece i tinejdžera osim bavljenjem amaterskom radio goniometrijom nema nikakve dodirne točke sa drugim radioamaterskim aktivnostima. ARG-aši uglavnom nemaju položen radioamaterski ispit, ne bave se konstruktorskim radom niti elektronikom i ne održavaju radijske veze na opsezima. Ne možemo sa sigurnošću tvrditi jel’ ih  uopće zanima SSB, CW, FM, natjecanja, izrada antena, niti išta drugo iz HAM djelokruga osim vikenda u prirodi, druženja i lov na lisice. I znate što!? Nije to niti bitno… Svatko nešto voli raditi i to je potpuno u redu, i u skladu sa zakonima RH-a. Za orijentaciju i trčanje u prirodi sa prijemnikom ne trebate nikakvu dozvolu osim dobrog mentora, malo jeftine tehnike i dobre volje protkane dobrom odjećom i obućom za bauljanje po šumi. A i to je mnogim radio klubovima nedostižan san.

Ovom prigodom QRZ.com.hr želi odati priznanje svim nastavnicima u osnovnim školama diljem domovine Hrvatske, a posebice samozatajnim i vrlo dragim ljudima koji se i danas bave ili su nekada predavali tehničku kulturu, a čiji je rad i zalaganje neki pametnjaković potezom pera izbacio iz školskog plana i programa. No to je već politika, a radioamateri bi trebali po svaku cijeni biti iznad toga, osim onih koji su plaćeni da brane naše boje i interese.

Ovaj tekst nije kritika, niti prozivka bilo koga iz naših redova. A to nikako! Ovo je poziv na akciju ili radioamatera više neće biti! Podmlatka u radioamaterskim redovima (ne govorimo samo o ARG-u) tako reći više i nema. Jedino mjesto gdje se mogu pronaći i zainteresirati budući HAM-ovi su škole i to u 5-im razredima jer sve poslije je prekasno.

Potrebno je na sve načine uspostaviti suradnju sa osnovnim školama i dobrim ljudima koji tamo rade, pri tome dakako mislimo na animiranje nastavnika koji na bilo koji način mogu pomoći svojim znanjem, savjetima, iskustvom kako bismo privukli potencijalne kandidate u naše redove. Starija djeca, srednjoškolci i studenti imaju znatno više problema i briga, i za njih je odveć kasno.

Slijedi 2.  dio audio-video zapisa nastalog na virovitičkim ribnjacima.

Miša, 9A4TA