9aff_kosljun_glavotok_1

Nakon  nezaboravnih aktivacija na otoku Pagu, 11, 12 i 13.03.2011. godine gdje smo nas četvero, 9A7SSY – Anica, 9A6AA – Emir, 9A2WJ – Daki i 9A2MF – Franjo aktivirali po prvi puta četiri 9AFF reference sa pozivnom oznakom 9A1WFF, želja nas je vukla da nastavimo jer su i temperature počele biti takve da je u prirodi sada najljepše! Nakon nepunih tjedan dana u aktivaciji “Motovinske šume” – 9AFF-017, 19.03.2011. uz Dakija, konačno je i Anica “probila led”, strah od pileupa-a i pritisnula PTT na mikrofonu! Prije se u zajedničkim aktivacijama držala samo digitalija.

03.04.2011. nas dvoje krećemo put 920 m n/v  na Učku da održimo kondiciju! Naravno, ne onu, penjanju po planini. HI Anica nastavlja sa SSB  radom i već je primjetan napredak, trema se manje primijeti! Svi koji su počeli raditi u Pile-upovima znaju da je u početku teško primati sve te silne signale u isto vrijeme i filtrirati ih postupno.

Naravno, u svakoj aktivaciji se napravi dovoljan broj veza da se aktivacija i prizna, a za svaki slučaj, bar 20-ak veza se napravi više! Pokazalo se da se na digitalnim mod-ovima ne može napraviti potreban broj veza, jer su vrste rada prespore za naše raspoloživo vrijeme, a vrlo malo ljudi zna da se u aktivacijama štedi vrijeme i energija te da  duge veze nisu poželjne!

9aff_kosljun_glavotok_3

Prije početka turističke sezone, kada se radi i vikendima, iskoristili smo i otišli na još dvije aktivacije, na otok Krk! Jednu aktivaciju po danu, tako da nas bez žurbe mogu odraditi svi zainteresirani. A i mi da si malo dozvolimo vremena za razgledavanje prirode ali i znamenitosti  kojih ne nedostaje na otočiću Košljunu  ispred grada Punta!

Ljubaznošću Fratara prošetali smo i vrlo bogatim muzejom uz samu crkvu. Anica je uspjela malo i dalje prošetati po otoku na kojem se upravo budilo zelenilo u prekrasnom proljetnom danu!

Također moramo zahvaliti kolegama radioamaterima, Darku – 9A3CKD  i Ivanu – 9A3CII  iz Punta koji su nam bili  na raspolaganju za prijevoz čamcem na otok, nas i sve naše opreme, a nakon toga i  na ugodnom druženju.

No nešto i o samom radu za postajom! Anica počinje rad kada smo zajedno, obično na 40m i uz pomoć “clustera” već nakon minute nastaje Pile-up! Svakom aktivacijom treme je manje i učinak se poboljšava! Iako su obadvije reference već aktivirane, od naših kolega, 9A5TO, 9A2UK i 9A4KW u siječnju ove godine, a Košljun i prije u sklopu IOCA  programa, interes je bio veći u subotu, za 9AFF-028. Ja sam očekivao više zainteresiranih u Glavotoku, 9AFF-059 jer on nisi i referencu IOTA koju Košljun nema! No, nedjeljna natjecanja rade svoje tako da je broj napravljenih veza nešto manji. Uskoro će biti novih aktivatora na tim područjima pa će svi zainteresirani doći u mogućnost da ih odrade.

9aff_kosljun_glavotok_1

I na kraju završiti ću sa nekoliko brojčanih podataka sa te dvije zadnje aktivacije:

  • 9A7SSY/p  na 9AFF-028, CI-668, Košljun, 125 veza SSB sa prosječnim učinkom od 2,1 QSO-a u minuti!
  • 9A2MF/p na 9AFF 028 -271 veza, SSB i CW, prosječno 3 QSO-a u minuti.
  • 9A7SSY/p na 9AFF-059, CI-046, EU-136, Glavotok, 195 veza SSB, prosječno 2 QSO-a u minuti, plus 29 veza RTTY i BPSK31, no ovdje bolje ne gledati brzinu!
  • 9A2MF/p na 9AFF-059, 123 veze sa učinkom od 2,5 QSO-a u minuti!

Nije na odmet napomenuti da se odradi i po nekoliko DX postaja, JA, W, VE, UA0, UA9…

Oprema je od prije provjerena, teleskopski stup od 4 elementa, 7,5 m  visine, koji je dostatan za Inverted Vee antenu za 40 m, ujedno i prilagođen da ga se malo spusti i razdvoje kratkospojnici i nastavi raditi na 20 m opsegu.

Antena  je rezonantna oko pola frekventnog opsega tako da swr ne prelazi nigdje više od 1:1,3. Ako nije potrebno dodavati koaksijalni kabl, iskoristivost antene i uređaja je odlična.

Uređaj, nedavno kupljen, Alinco DX-70, vrlo jednostavan, pokazao se kao optimalan za takav način rada. Na mjestima gdje nam nije dostupna električna energija, koristimo generator Honda snage 300 W, s kojim napajamo računalo i nadopunjujemo bateriju za napajanje postaje, koja na taj način ne pokazuje znakove umora!

Do neke slijedeće aktivacije naših FF područja, koji svaki za sebe pokazuje da je zaslužio status koji nosi!

73 / 44 de Anica – 9A7SSY & Franjo – 9A2MF