Kvadrantidi 2011.

Byadmin

03.01.2011. | Pogledano: 2,668

Ako samo malo bacite pogled na HF/VHF DX zemljovid – možete se vlastitim očima uvjeriti da je u Europi u tijeku velika hajka, odnosno lov na uzavrele meteorske tragove. Tijekom samospaljivanja meteora, u atmosferi nastaje pravi užareni pakao, uslijed čeka ionizirani plinovi sa lakoćom reflektiraju radio valove na UKV frekvencijama od 50, 70 i 144MHz.

Ako imate kakvu usmjerenu antenu sa rotatorom za azimut i elevaciju, 50 ili više vata snage, možete se okušati na “random” frekvencijama SSB vrstom rada ili dogovorite vezu (sked) i pokrenutu program WSJT uz čiju pomoć možete lakše odradili neko novo QTH polje.

Dakako osim kvalitetnog radio uređaja, usmjerene antene, računala, CAT interface-a, adekvatne programske podrške, potrebno je i nešto vještine i strpljenja kako bi sve to radilo poput švicarske urice. S obzirom da niti jedno moderno računalo više nema ugrađeni RS-232 komunikacijski priključak (serial port) trebati će vam i adapter koji prilagođava signale sa serijskog porta na USB standard i  obrnuto, i nešto akrobatike da to sve natjerate na “mirni suživot”. 🙂

Meteorski potok – Kvadrantidi zbog velike količine meteora samoubojica (od 100 do 120 na sat u maksimumu) predstavljaju pravu prigodu da se okušate u radu preko ioniziranih meteorskih tragova.

U našoj stalnoj kategoriji Naš izbor (na glavnom izborniku) nalazi se link na HF/VHF DX Map – Grafički ili tekstualni prikaz aktivnosti (propagacija) na svim HAM opsezima, na kojem se možete informirati i gdje obvezno trebate upisivati što ste odradili ili slušali, kako bi i drugi imali pravodobne informacije i svaku pojavu (tropo, MS, Es, TEP, F2 i slično) iskoristili na vrijeme i zadovoljstvo svih radioamatera na opsezima.

Miša, 9A4TA