gray_line_hf_2

Vjerojatno svi radioamateri znaju koliko snažan utjecaj na prostiranje elektromagnetnih valova ima naša lokalna zvijezda i atmosferski omotač oko matičnog planeta. Sunce nam omogućuje život, a zemljina atmosfera štiti od tihog i nevidljivog ubojice koje dolazi iz istog izvora, a poznajemo ga kao ultraljubičasto zračenje. Za život na Zemlji posebno je važna troposfera, a za dobar i zabavan život radioamatera ionosfera koja se prostire tamo negdje, visoko i još više gdje nikada ne padaju kiše, ne puše vjetar, nema magle niti snijega… Wink

Prošlo je točno godinu dana od ideje do pisanja ovog teksta, stoga je zadnji čas da svim HAMLET-ovcima uz pomoć grafikona prometa sa DX clustera prezentiramo serijal slika, koji zorno i bez previše teoretiziranja prikazuju utjecaj sunčeve aktivnosti, doba dana i noći, sive linije i sličnih atmosferskih čuda (u D, E, Es i F1 i F2 sloju) na prostiranje radiovalova i broj održanih QSO-a na pojedinim frekvencijama.

Za prezentaciju su odabrani najinteresantniji kratkovalni opsezi od 1.8 do 28MHz, a slike su poredane u parovima za svaki opseg, pri čemu prva prikazuje aktivnosti tijekom dana, druga tijekom noćnih sati i tako redom. Svaka slika sadržava: opseg, vrijeme kada je nastala i druge sitnice.

Zaključke izvucite sami i ne zaboravite da se svakodnevne daleke veze (DX) ne ostvaruju žičanim antenama i vertikalkama sa kružnim dijagramom zračenja, već sa kvalitetnim i dobro ugođenim usmjerenim antenama koje su postavljene na što većoj visini od tla i što dalje od okolnih objekata.

Miša, 9A4TA
Izvor: dxmaps.com

7 thoughts on “Ipak se okreće”
 1. Ne bi se složio da se DXevi ne odrađuju s žičanim antenama… Možda je problem probiti se u pile upu kada radi neka poznata dxpedicija, ali i s običnim dipolom se da svašta odraditi. Meni je tako draga veza na 7mhz SSB s VK7AC (dipole i 100W). Isto tako s FD4 i 100w odradio sam dosta i SA, NA i onih amerika između ;-), te Japana i Azije na 18, 21, 24 i 28 Mhz. S komadom žice složenim u delta loop odradio sam 45 DXCC na 50 mhz prošle godine.

  Dakle, može se. Nema svatko mogučnosti kako za smještaj tako i za nabavku beamova. Netko mora i dobro skriti antenu od susjeda. 🙂 Dobro napravljen dipole (ne samo da ima dobar SWR nego da i rezonira na željenoj frekvenciji, na što gotovo svi zaboravljamo) kojega ne treba puno podešavati s AT može dobro raditi, ako postoji mogućnost za postavljanje u InVee rezultati mogu biti za nijansu još i bolji.

  Od svega je najvažnije da se radi, neće pomoći ni najbolja natena da odradimo DX, ako ne sjedamo za stanicu 😉

  I da, ne freq od 1,8 i 3,5 dosta su u uporabi fazirane vertikalke, a na prijemu beverage antene. Dakle, opet kombinacija vertikalki i žica :-). Malo manje se koriste vertikalke na 7 mhz, ali i tu su u uporabi ako se nema mogućnost za beam. Rijetko koja i top contest stanica si može priuštiti beam za 3,5, a kamoli za 1,8.

  I kako stari amateri kažu, svaka antena je bolja od nikakve.

  73 de 9a6ndd

 2. Zadnja rečenica je ubačena kako mamac jer nema previše veze sa ostatkom teksta, kako bi se netko “upecao” i napisao komentar. 🙂 Sve daleke veza napravljene jadnim i bijednim žičanim antenama u pravilu znače da su bile iznimno dobre propagacije što nije svakodnevna pojava ili da je korespondent na drugoj strani koristio najmanje 4 el. monobander tipa Quad ili Yagi, odnosno ima “stekirano” nekoliko antena usmjerenih direktno prema sugovorniku. Na taj način su silni dB pojačanja na stani korespondenta omogućili uspostavu veze sa slabije opremljenom postajom.
  Drago, da si umjesto fiksne žičane antene u tim otvaranjima koristio npr. 8 el. Yagicu na rotatoru – odradio bi barem 300 QTH-a polja na 50MHz, s obzirom da magični opseg pripada UKV-u, a tamo skupljanje DXCC entiteta ne igra ulogu kao na KV-u.
  P.S. Sviđa mi se zadnja rečenica “Netko mora i dobro skriti antenu od susjeda” – ova ti je dobra. 😉

 3. Nije zadnja rečenica… samo mi cenzuriralo, odrezalo tekst…
  Imam ljepih veza i dipole to dipole. Slažem se ja da je beam ili quad bolje rješenje, ali treba raditi s čime se može i kako se može. Da imam i koji kW išlo bi još lakše. Ja sam i ovako zadovoljan. Imam dosta polja, nemam logger tako podešen, pa ih ne brojim. U biti meni je gušt raditi i ništa posebno ne brojim 😉

 4. Evo povećano je sa 2.000 na 5.000 karaktera – pa neće biti cenzure. 🙂
  Skripta je pogrešno protumačila jedan dio teksta…
  Svako malo se pojavi neki propust u Joomli i komponentama… 🙁

 5. Drago, da si umjesto fiksne žičane antene u tim otvaranjima koristio npr. 8 el. Yagicu na rotatoru – odradio bi barem 300 QTH-a polja na 50MHz, s obzirom da magični opseg pripada UKV-u, a tamo skupljanje DXCC entiteta ne igra ulogu kao na KV-u.

  Možda, ali bi još više odradio da sam u mirovini i da sjedim pored stanice i čekam otvaranje… uglavnom sve što sam čuo da drugi rade s yagica i ja sam odradio (naravno ako sam tada bio uz stanicu).
  Moj je stav da treba raditi s čim se može i što se ima… da sam čekao da imam beam (kojeg još uvijek nemam i ne znam kada ću ga moći imati) vjerojatno do sada ne bi odradio niti jednu vezu… Bitno je raditi, a ako korespodent s druge strane ima farmu antena, ok, glavno da ga ja odradim… to se piše. Da li je u ratu bitno nakon pobjede tko je što imao… ima ona stara da boj ne bije svjetlo oružje nego srce u junaka…
  Dakle, raditi i samo raditi i tako se DX može i odraditi 😉
  73

 6. … Drago moram se javiti .. ista situacija je i kod mene samo žica FD4… i neki deltalop kako koji put za 40 ili za 20m..
  … uvijeti o montaži antene na samu zgradu, su najveći problem kod mene jedva da sam uspio i ovo šta žice postaviti da nema vike skike, zračenje , rak i ostale boleštine koje spominju kad kažeš radio stanica..
  … a najveća prednost je lokacija… ja sam zatvoren prema sjeveru , sjeveroistok od moje planine Biokova … tako da sam dosta uskraćen za neke veze …
  “Možda, ali bi još više odradio da sam u mirovini i da sjedim pored stanice i čekam otvaranje… uglavnom sve što sam čuo da drugi rade s yagica i ja sam odradio (naravno ako sam tada bio uz stanicu). ”
  … molimo boga da radimo… biti će DX-ova..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *