gray_line_hf_2

Vjerojatno svi radioamateri znaju koliko snažan utjecaj na prostiranje elektromagnetnih valova ima naša lokalna zvijezda i atmosferski omotač oko matičnog planeta. Sunce nam omogućuje život, a zemljina atmosfera štiti od tihog i nevidljivog ubojice koje dolazi iz istog izvora, a poznajemo ga kao ultraljubičasto zračenje. Za život na Zemlji posebno je važna troposfera, a za dobar i zabavan život radioamatera ionosfera koja se prostire tamo negdje, visoko i još više gdje nikada ne padaju kiše, ne puše vjetar, nema magle niti snijega… Wink

Prošlo je točno godinu dana od ideje do pisanja ovog teksta, stoga je zadnji čas da svim HAMLET-ovcima uz pomoć grafikona prometa sa DX clustera prezentiramo serijal slika, koji zorno i bez previše teoretiziranja prikazuju utjecaj sunčeve aktivnosti, doba dana i noći, sive linije i sličnih atmosferskih čuda (u D, E, Es i F1 i F2 sloju) na prostiranje radiovalova i broj održanih QSO-a na pojedinim frekvencijama.

Za prezentaciju su odabrani najinteresantniji kratkovalni opsezi od 1.8 do 28MHz, a slike su poredane u parovima za svaki opseg, pri čemu prva prikazuje aktivnosti tijekom dana, druga tijekom noćnih sati i tako redom. Svaka slika sadržava: opseg, vrijeme kada je nastala i druge sitnice.

Zaključke izvucite sami i ne zaboravite da se svakodnevne daleke veze (DX) ne ostvaruju žičanim antenama i vertikalkama sa kružnim dijagramom zračenja, već sa kvalitetnim i dobro ugođenim usmjerenim antenama koje su postavljene na što većoj visini od tla i što dalje od okolnih objekata.

Miša, 9A4TA
Izvor: dxmaps.com