Koja je procedura za dobivanje QSL kartice preko QSL biroa? Što moram učiniti – negdje se registrirati ili što!? Nisam nikad koristio takav način slanja ili primanja QSL-ki, pa bih trebao malo pomoći i informacija – pita jedan kolega radioamater.

U osnovi bi svaki nacionalni savez trebao imati QSL biro u kome se kartice prihvaćaju, sortiraju i potom distribuiraju drugim savezima – brzo i efikasno. S obzirom da mnoge države nemaju savez, niti QSL biro – radioamateri sve češće moraju potegnuti za vlastitim džepom ako žele potvrditi rađenu zemlju.

Slanje QSL kartica:

 • Radioamater poslije održane veze popunjava QSL karticu i sprema je na manju ili veću gomilu. Kada nagomila dovoljan broj kartica razvrsta ih po državama i nosi u matični radio klub.
 • U radio klubu prikupljene kartice od članova – tajnik, predsjednik ili šef PPS-a prvo pregleda kartice, po potrebi ih sortira, a zatim se QSL-ke periodično šalju u HRS. Učestalost slanja ovisi od aktivnosti radio kluba i članova te o količini QSL kartica, ali i od financijske situacije odnosno troškova dostave. Zato valja obratiti pozornost na težinu pošiljke kako bi se za isti novac poslalo što veća količina u gramima odnosno kilogramima.
 • U nacionalnom savezu sjedi nekoliko osoba koje primaju plaću i svakodnevno marljivo rade za dobrobit članova. Oni sa smiješkom na licu razvrstavaju QSL kartice prije slanja na adrese drugih nacionalnih saveza, opet vodeći računa o troškovima.

Primanje QSL kartica:

 • Na adresu HRS-a povremeno stižu pošiljke iz drugih nacionalnih saveza. Plaćeni zaposlenici HRS-a pošiljke pregledavaju i sortiraju QSL-ke, a zatim ih šalju radio klubovima diljem lijepe naše.
 • U radio klubu se QSL kartice razvrstavaju i uručuju pojedinim članovima tijekom redovnih klupskih aktivnosti.
 • Radioamater kartice preuzima i nosi doma gdje ih brižljivo umeće u svoje albume, odnosno šalje kao dokaz za neku vrijednu diplomu ili ih predočava komisiji za verifikaciju ako želi dospjeti na neku od brojnih rang lista.

Što kaže QSL manager:

QSL-ke se distriburaju 5 puta godišnje i to:

 • polovica veljače;
 • u travnju (hamfest Kraljevica);
 • početkom lipnja;
 • u rujnu (ZRF Jarun);
 • početkom prosinca.

Odgovor na postavljeno pitanje:

Dakle, članovi radio kluba bi osim sudjelovanja u redovitim aktivnostima (sastanci, dežurstva, natjecanja, tečajevi i sl.) trebali redovito plaćati članarinu i povremeno odnijeti/preuzeti QSL kartice, a rukovodstvo kluba posredstvom saveza odrađuje sve ostalo!

Kako to funkcionira u praksi:

QSL-ke se u 9A najčešće distribuiraju osobnim putem metodom “od hamfesta do hamfesta” kako bi se izbjegli ili minimizirali troškovi dostave, pa ćete kartice u 9A uglavnom predati/dobiti direktno iz ruku QSL menadžera – 9A3JB (koji to radi volonterski i iz čiste ljubavi) odnosno iz ruku u ruku nekog kolege koji se zatekao na kakvom HAM skupu i pokupio ih za vas. Ako želite friške informacije o aktivnostima QSL biroa skoknite do web stranica našeg HRS-a.

S obzirom da DIRECT metoda predstavlja jedinu alternativu QSL biroima, riječ dvije na tu temu.

U najbližem poštanskom uredu kupite potreban broj IRC kupona po cijeni od 12kn/kom., neka ih službenici ovjere žigom, zatim na QRZ.com pronađite adresu za slanje. U pošiljku stavite: QSL-ku, 2 x IRC ili 2x1USD i praznu kuvertu sa vlastitom adresom, zalijepite odgovarajuću markicu i ubacite u poštanski sandučić. Preostaje vam iščekivanje pozitivnog ishoda… Smile

Iako je slanje zelenih novčanica upola jeftinije od slanja IRC kupona (2USD=11kn  nasuprot 2IRC=24kn), takve su pošiljke češće na meti nesavjesnih poštanskih službenika. Frown

Slanje DIRECT metodom moglo bi zaživjeti kada svi budu mogli slati i primati novac putem PayPal sustava. Nažalost u mnogim državama ovaj servis još uvijek nije dostupan, a niti u 9A stanje nije bajkovito jer se isplata vrši samo rijetkim vlasnicima pojedinih kartica. Undecided

Što bi bilo kad bi bilo…

Bilo bi zanimljivo vidjeti rang listu radioamatera koji QSL kartice primaju, a nikada ih ne šalju. Ovako nešto može sastaviti i na svojim stranicama objaviti jedino HRS i/ili QSL menadžer.

Miša, 9A4TA

* * *

Ukoliko trebate: webshop, web hosting, Cloud, VPS, izradu, dizajn i održavanje web stranica – obratite nam se sa povjerenjem, jer Internet je naše igralište –  midnel.hr