Koja je procedura za dobivanje QSL kartice preko QSL biroa? Što moram učiniti – negdje se registrirati ili što!? Nisam nikad koristio takav način slanja ili primanja QSL-ki, pa bih trebao malo pomoći i informacija – pita jedan kolega radioamater.

U osnovi bi svaki nacionalni savez trebao imati QSL biro u kome se kartice prihvaćaju, sortiraju i potom distribuiraju drugim savezima – brzo i efikasno. S obzirom da mnoge države nemaju savez, niti QSL biro – radioamateri sve češće moraju potegnuti za vlastitim džepom ako žele potvrditi rađenu zemlju.

Slanje QSL kartica:

 • Radioamater poslije održane veze popunjava QSL karticu i sprema je na manju ili veću gomilu. Kada nagomila dovoljan broj kartica razvrsta ih po državama i nosi u matični radio klub.
 • U radio klubu prikupljene kartice od članova – tajnik, predsjednik ili šef PPS-a prvo pregleda kartice, po potrebi ih sortira, a zatim se QSL-ke periodično šalju u HRS. Učestalost slanja ovisi od aktivnosti radio kluba i članova te o količini QSL kartica, ali i od financijske situacije odnosno troškova dostave. Zato valja obratiti pozornost na težinu pošiljke kako bi se za isti novac poslalo što veća količina u gramima odnosno kilogramima.
 • U nacionalnom savezu sjedi nekoliko osoba koje primaju plaću i svakodnevno marljivo rade za dobrobit članova. Oni sa smiješkom na licu razvrstavaju QSL kartice prije slanja na adrese drugih nacionalnih saveza, opet vodeći računa o troškovima.

Primanje QSL kartica:

 • Na adresu HRS-a povremeno stižu pošiljke iz drugih nacionalnih saveza. Plaćeni zaposlenici HRS-a pošiljke pregledavaju i sortiraju QSL-ke, a zatim ih šalju radio klubovima diljem lijepe naše.
 • U radio klubu se QSL kartice razvrstavaju i uručuju pojedinim članovima tijekom redovnih klupskih aktivnosti.
 • Radioamater kartice preuzima i nosi doma gdje ih brižljivo umeće u svoje albume, odnosno šalje kao dokaz za neku vrijednu diplomu ili ih predočava komisiji za verifikaciju ako želi dospjeti na neku od brojnih rang lista.

Što kaže QSL manager:

QSL-ke se distriburaju 5 puta godišnje i to:

 • polovica veljače;
 • u travnju (hamfest Kraljevica);
 • početkom lipnja;
 • u rujnu (ZRF Jarun);
 • početkom prosinca.

Odgovor na postavljeno pitanje:

Dakle, članovi radio kluba bi osim sudjelovanja u redovitim aktivnostima (sastanci, dežurstva, natjecanja, tečajevi i sl.) trebali redovito plaćati članarinu i povremeno odnijeti/preuzeti QSL kartice, a rukovodstvo kluba posredstvom saveza odrađuje sve ostalo!

Kako to funkcionira u praksi:

QSL-ke se u 9A najčešće distribuiraju osobnim putem metodom “od hamfesta do hamfesta” kako bi se izbjegli ili minimizirali troškovi dostave, pa ćete kartice u 9A uglavnom predati/dobiti direktno iz ruku QSL menadžera – 9A3JB (koji to radi volonterski i iz čiste ljubavi) odnosno iz ruku u ruku nekog kolege koji se zatekao na kakvom HAM skupu i pokupio ih za vas. Ako želite friške informacije o aktivnostima QSL biroa skoknite do web stranica našeg HRS-a.

S obzirom da DIRECT metoda predstavlja jedinu alternativu QSL biroima, riječ dvije na tu temu.

U najbližem poštanskom uredu kupite potreban broj IRC kupona po cijeni od 12kn/kom., neka ih službenici ovjere žigom, zatim na QRZ.com pronađite adresu za slanje. U pošiljku stavite: QSL-ku, 2 x IRC ili 2x1USD i praznu kuvertu sa vlastitom adresom, zalijepite odgovarajuću markicu i ubacite u poštanski sandučić. Preostaje vam iščekivanje pozitivnog ishoda… Smile

Iako je slanje zelenih novčanica upola jeftinije od slanja IRC kupona (2USD=11kn  nasuprot 2IRC=24kn), takve su pošiljke češće na meti nesavjesnih poštanskih službenika. Frown

Slanje DIRECT metodom moglo bi zaživjeti kada svi budu mogli slati i primati novac putem PayPal sustava. Nažalost u mnogim državama ovaj servis još uvijek nije dostupan, a niti u 9A stanje nije bajkovito jer se isplata vrši samo rijetkim vlasnicima pojedinih kartica. Undecided

Što bi bilo kad bi bilo…

Bilo bi zanimljivo vidjeti rang listu radioamatera koji QSL kartice primaju, a nikada ih ne šalju. Ovako nešto može sastaviti i na svojim stranicama objaviti jedino HRS i/ili QSL menadžer.

Miša, 9A4TA

* * *

Ukoliko trebate: webshop, web hosting, Cloud, VPS, izradu, dizajn i održavanje web stranica – obratite nam se sa povjerenjem, jer Internet je naše igralište –  midnel.hr

2 thoughts on “9A QSL bureau”
 1. Jako zanimljivo. Mi smo npr. i danas dobili QSL-ke, a dostavio nam ih je kao i obično 9A9L (Leon). Od kako imamo internet stranicu kao klub objavljujem na njima kad su nam stigle QSL-ke i po mojoj evidenciji tj. koliko je puta meni Leon isporučio iste to je bilo 6 puta s tim da mislim da ih je jednom isporučio 9A2JK (Martinu).

  Znam jedan klub koji još ove godine nije dobio QSL-ke niti jednom. Kolega je u pravu kada mi je rekao da posjet Jarunu nije da bi pokupio QSL-ke nego da bi se tamo družio. Mislim da ipak jedna stvar ne štima u radu QSL-biroa. Imam dojam da 9A3JB (Marinko) nema popis članova i da se QSL karte za radioamatere koji ne plaćaju članarinu moraju vratiti pošiljatelju.

  Ja spadam među one koji ne šalju QSL-ke iako ih imam naštampane (imam logove u digitalnom obliku), ali mi se to ne da ispisivati. Zadnji put sam ih poslao mislim 2007-e godine

  P.S.
  Zaboravio sam napisati link na web stranice kluba da se vidi da je to na vrhu web stranice s desne strane
  http://radio-klub-djurdjevac.hr/

  73 de 9a6jrz

 2. Koliko sam gore pročitao “U nacionalnom savezu sjedi nekoliko osoba koje primaju plaću i svakodnevno marljivo rade za dobrobit članova”, dakle kao članovi svi imamo prava kao i obaveze, pravo da primimo i obavezu da pošaljemo.
  Nisu svi članovi digitalni i ne vide LOTW, QRZ itd..pa je nekorektno uraditi vezu po dxcc a koji nisu digitalni, i ne poslati potvrdu QSOa koju nedigitalni trebaju.
  U moje sad 3. godine reaktivacije uradio sam oko 11.000 QSO, 287 DXCC od tog LOTW (251 cfm cca 70%), poslao oko 4.000 QSL primio oko 2.000 QSL, tako da priča BIRO NE RADI ne stoji.
  Preko OQRS, M0OXO i sl. MNGR primio sam 47.Qsl te preko 100 poslao direkt na zahtjev op. bez IRC i $, jer smo ipak samo amateri.
  Ako ne šaljete potvrde, nemojte ni raditi veze, nego birajte samo calls koji su isključivo LOTW tj digitalni.
  Sve moje veze su na LOTW, a oni koji mi nisu cfm Lotw ili direkt, šaljem obavezno preko našeg BIRO-a što je moja obaveza i to dobro funkcionira, 95% potvrđuje. Zahvaljujem se svim ops koji su potvrdili veze i našem QSL Birou koji mi preko kluba uredno šalje i prima kartice.
  73s

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *