HAM za Andorid

Byadmin

18.04.2011. | Pogledano: 2,886
program_ham_v2

Android platforma postala je pravi raj za programere dobrih ali i nekorisnih aplikacija. Ako tragate za nekim specifičnim programskim rješenjem, često ćete biti prinuđeni preuzeti i isprobati na desetine programa u kojima ćete vrlo teško pronaći nešto kvalitetno i korisno. Jedino što većina programa dobro radi jest intenzivno pražnjenje baterije.

Primjer programa koji se nalazi na pola puta između očaja i beskraja nosi naziv “Ham” i zadaća mu je ostvariti konekciju na dvije URL adrese u svijetu, odakle povlači informacije. U prvom slučaju na osnovu unosa pozivne oznake šalje upit prema QRZ.com-u odakle izvlači uistinu šture informacije  i ispisuje ih na zaslonu: oznaka (to ste već znali HI), ime i prezime operatora i država.

U drugom slučaju možete vidjeti trenutačnu aktivnost sunca. Tada će “Ham” na zaslonu telefona ispisati znatno više korisnih informacija (Solar Terrestial Data, Solar Conditions, VHF conditions i druge sitnice) koje ste mogli pogledati i uz pomoć Web browsera koji dolazi predinstaliran u svakom pametnom telefonu. OK ako ćemo pravo, ova aplikacija filtrira samo ono bitno, pa nećete preuzimati sve ono pokraj korisnih informacija (slike, poveznice, oglase,…).

Ukratko, program “Ham” podatke preuzima posredstvom internetske konekcije, Wi-Fi ili neke koja se plaća po prometu, iz vodećeg neslužbenog ‘Callbook’ autoriteta “http://www.qrz.com”, a informacije o sunčevoj aktivnosti sa URL adrese “https://hamqsl.com/solar.html“.

Zašto vam uopće ukazujemo na postojanje ovakvih programčića koji to po mnogo čemu ne zaslužuju? Zato da ne programirate slične aplikacije koje nalikuju domaćoj zadaći u 2. razredu osnovne škole. Naime, ovaj uradak “glumi” tekstualni web preglednik bez dodatnih mogućnosti i djelomično je upotrebljiv samo za pregled sunčeve aktivnosti. Tko voli nek’ izvoli.

Miša, 9A4TA