Isprva smo Frane – 9A2SY i moja malenkost (Mate – 9A6JOY) odradili Biokovo – 9AFF009, a zatim smo odlučili ozbiljnije zagaziti u 9AFF aktivatorske vode. Sa Emirom – 9A6AA i Franjom 9A2FM te ostalim članovima iz 9A FF udruge postigli smo dogovor oko korištenja pozivne oznake 9A1WFF/p i manjeg broja potrebnih veza za priznavanje aktivacije, s obzirom da idemo na čak 4 reference.

Dogovor je pao – idemo u nedjelju 03.04.2011. u ranim jutarnjim satima kako bismo pokušali odraditi sve reference. Pakiramo antenu, 9 metarski ribički štap, kablove, radio uređaj i krećemo.

Nažalost tijekom subotnjihpriprema u prijenosno računalo sa softverom i referencama, zaboravljam upisati lozinku za bežični internet pa javljam Emiru da ćemo trebati pomoć oko prijave na “cluster” kad startamo sa radom.

Dolazimo prvo na 9AFF040 – Dolina rijeke Neretve, na samo ušće s opuzenske strane. Razvlačimo antenu, sve spajamo, vadimo agregat, razvlačimo kabel i tada vidimo da smo zaboravili ponijeti ispravljač. Evo ga za razliku od nas dvojice ‘Marfi’ je već počeo sa radom. HI

Frane se odmah rastužio, a s obzirom da u mom autu nema čega nema, uzimamo kabel 4mm2 i spajam radio uređaj direktno na akumulator. Spajamo uređaj i počinjemo sa raditi pod pozivnom oznakom 9A1WFF/P oko 8 sati po lokalnom vremenu.

Imali smo snažan QRM na 7MHz. Usput zovem Damira – 9A7IKF iz Brista da nam donese nekakav  ispravljač, što on ubrzo i čini. Ovim putem mu zahvaljujemo na trudu. Nastavljamo prazniti akumulator do daljnjeg. Odradili smo 180 veza i sve ih unijeli u računalo.

Pijuckamo čaj i polako se pakiramo sa sljedeću referencu Prud – 9AFF038. Krećemo preko Metkovića kroz Vid i eto nas na novoj lokaciji. Ovdje se ponovo javlja kolega Marfi. Ispravljač što ga donio Damir –  9A7IKF je preslab tako da ne radimo preko njega. Uključujemo agregat da nam puni laptop ali nam stvara velike smetnje na stanici iako sam ugadio nekakav filtar na napajanje. Izgleda da smetnje putuju bežičnim putem. Hm, kako riješiti problem? Ne znam sada – valjda će se naći netko sa sličnim problemom i ponuditi rješenje…

S obzirom da agregat radi veće smetnje od SP postaja odlučimo upisivati veze na papir jer nam je krepala baterija na laptopu, a ja zaboravio ponijeti pretvarač 12/220V koji je sada u autu uz prvu pomoć. 🙂 Odrađujemo referencu sa dosta pozivanja – nije bila neka navala tako da se selimo i na 20 metara uz prilagodnu kutiju. Odradimo nešto veza i završavamo.

Ubrzo krećemo dalje prema referenci 9AFF037 Pod Gredom. Prolazimo kroz Vid gdje nailazimo na par šetača po lijepom popodnevnom suncu i koji nas upućuju na lokaciju. Standardni postupak je u tijeku. Ponovo razvlačimo štap i startamo. U početku na 20m ide vrlo slabo. Zatim krećemo na 40 metara i evo gužve. Opet imamo puno QRM-a i umora a kronometar pokazuje 17 sati po lokalnom vremenu, pa se pakiramo i odlazimo na zadnju aktivaciju.

Zadnja referenca je bila 9AFF039 – Orepak. Ulazimo na jedno polje dižemo antenu i tjeramo jato (prije reći krdo) komaraca. Brzinski montiramo antenu i zatvaramo se u auto. Na navedenoj lokaciji je bila velika navala pa smo morali raditi po brojevima. Opet veliki QRM ali odradili smo preko 200 veza! Kad se smračilo  morali smo prekinuti jer do Makarske treba voziti još 90 minuta, a sutra je radni dan, barem za neke od nas.

Pakiramo opremu i odlazimo u goste kod Slobodana Glamuzine – RTV mehaničara iz Makarske koji živi u Pločama u dijelu Šarić struga. Tu se zadržavamo oko sat vremena u lijepom druženju sa njegovom obitelji i izvrsnim brudetom od žaba i jegulja. Zahvaljivamo se i idemo kući.

Bio je ovo velik zalogaj (čitaj vatreno krštenje) za Franu i mene u ulozi 9AFF aktivatora i novi početak. Na sljedeće aktivacije idemo u Imotski i izvor Vrlike. Zahvaljujem svim kolegama koji su nam priskočili u pomoć tijekom aktivacije i oko stavljanja na ‘cluster.

73 & 44, Mate – 9A6JOY