ra3xaq_144mhz

Polazeći od opće poznatih činjenica da su za uspješan DX rad na 28 MHz i 144 MHz neophodne usmjerene antene što većeg pojačanja i manjeg kuta zračenja, kolega B. Samofalov osmislio je naizgled nemoguću dualband antenu za učinkovit rad na oba opsega.

RA3XAQ u praksi je realizirao ovu čudnovatu hibridnu antenu koja za rad na 10-metarskom opsegu koristi klasični 2 el. Quad, a na 2 metra 9 el. Yagi – sve to na zajedničkom nosaču, uz zanemariv međusobni utjecaj jedne na drugu.

ra3xaq_dualband_28mhz_144mhz

2 el. Quad je izrađen od gole bakrene žice promjera od 1.5 do 2.0 mm, a za Yagicu su prema originalnom konceptu iz 1975. godine korišteni aluminijski elementi promjera 6 mm.

Ponukani autorovim zadovoljstvom, antenu je sagradilo još nekoliko ruskih radioamatera – svi odreda su koncept ocijenili pozitivnim ocjenama. Ako su i vama ova dva opsega primarna, a nemate dovoljno prostora ili snažan antenski rotator možete se okušati u izradi ove ili slične antene. Uvjeren da se svaka Yagi antena sličnih dimenzija može iskoristiti za ovu namjenu.

ra3xaq_dipol_144mhz

Više detalja o ovoj anteni potražite na: es4bd.qrz.ru

Miša, 9A4TA