TAK-tenna

Byadmin

14.12.2011. | Pogledano: 9,897

TAK-tenna je komercijalni naziv za kratkovalnu antenu novijeg datuma koja se u SAD-u proizvodi i prodaje za približno 800 kn, iako materijal za njezinu izradu većina radioamatera ima doma i može se sagraditi praktično bez ijedne kune. Ovaj je iznimno simpatični dipol nastao davne 1969. godine kad su radioamateri bili dečki hvale vrijedni. Wink

Antenu je konstruirao i prijavio patentnom zavodu Allan R. Brown pod nazivom “Short Dipole Antenna”. U osnovi riječ je o mehanički mikro-minijaturnom ali i dalje poluvalnom monoband dipolu u spiralnoj izvedbi, koji ima sličan dijagram zračenja kao i običan dipol, ali se zbog malih dimenzija može zakretati za 90° kako bi se promijenila polarizacija ili pravac zračenja.

Iako ovaj “Kratki spiralni dipol” oblikom podsjeća na maleni Quad i graditelji ga često postavljaju na TV rotator i okreću na sve strane svijeta – ovo nije usmjerena antena! Da ne bi bilo zabune i prevelikih očekivanja, ovdje je ipak riječ o kompromisnoj dipol anteni za portable rad, odnosno o KV anteni za sve one nesretnike što žive kao podstanari ili u skučenim gradskim uvjetima. Ovakva kompromisna antena najčešće se koristi na 7 MHz, iako je možete sagraditi i za 80 MHz, odnosno za 20 metarski  opsegu, dakako uvijek u monoband izvedbi. Na višim opsezima se ne isplati raditi niti sa klasičnim, a kamoli sa dipolom iz nužde. Na 28 MHz se sa lakoćom može sagraditi prava usmjerena antena (Quad, Yagi, Moxon) i raditi bez kompromisa. Smile

Evo i nekoliko natuknica prije samogradnje:

 • Osnovni kostur je izrađen od nemetala, najjednostavnije od vodovodnih PVC cijevi ali će i svi drugi dielektrični materijali dobro poslužiti.
 • Antenu ćete najlakše dovesti u rezonanciju i podesiti minimalni SWR ako je izvedete sa golom bakrenom žicom na koju se sa krokodil štipaljkom preko komada žice spajate na jedan kraj SO-239 konektora. Kada je sve podešeno štipaljka se jednostavno zalemi i fiksira. Većina samograditalja će koristiti jeftiniju aluminijsku žicu od dalekovoda, pa umjesto para korodilki možete koristiiti neku home-made spojnicu koju u konačnici treba dobro zaštiti od vlage.
 • Povećanjem razmaka između stranica dipola (spirala) raste rezonantna frekvencija i obrnuto. Udaljavanjem i približavanjem spirala  može se fino podesiti rezonantna frekvencije i minimalni SWR. Zato tu namjenu je najbolje nosač izvesti sistemom cijev u cijev kako bi se spirale mogle pomicati.
 • I ovdje kao i kod klasičnog dipola vrijedi pravilo: Što je žica u spirali veće duljine – niža je rezonantna frekvencija same antene i obrnuto.
 • Promjer odnosno dimenzije spirale utječe na širinu pojasa antene. Povećanjem promjera spirale raste širokopojasnost antene i obrnuto. Što je promjer spirale manji antena je “oštrija”, pa će SWR biti zadovoljavajući samo oko centralne frekvencije. Drugim riječima nemojte napraviti spiralu 30 x 30cm. Smile
 • Anetna se napaja direktno sa 50 omskim koaksijalnim kabelom. S obzirom da je nesimetrična poželjno je odmah do točke napajanja zaustaviti VF oscilacije na opletu kabela i na taj način ukoloniti smetnje na radiouređaju, računalu i dakako kod susjeda. To može biti nekoliko kvalitetnih feritnih jezgri ili jednostavni “Ugly balun” odnosno “Choke balun” koji se izvodi tako da nekoliko metara koax-a namotate u zraku ili na PVC cijevi promjera npr. 75mm i učvrstite PVC vezicama.
 • Jedno je sigurno, ovo je iznimno simpatična antena, koja se brzo može izraditi u samogradnji i za koju ne trebaju nikakvi specijalni alati, ali ako nemate automatski antenski prilagođivač ili antenski analizator tipa MFJ-259B za njezino podešavanje – trebate izdvojiti znatno vrijeme za fino ugađanje i maksimalno iskorištenje.
 • Recimo i to da uz pomoć antenskog prilagođivača (antenna tuner) ovakvu antenu za 40m opseg možete možete koristiti i za sve opsege iznad osnovne frekvencije, dakako uz  nižu  učinkovitost i manje domete.

Miša, 9A4TA

Izvor informacija:

http://wbilljohnson.com/zmvantenna/zmvantenna.htm

http://www.hamuniverse.com/taktennareview.html

http://www.bitlik.org/index.php?topic=7719.0

http://billbrwn.tripod.com/id3.html

               

3 thoughts on “TAK-tenna”
 1. Nikako da napravim tu TAKtennu 🙁 možda će biti to rješenje za neku antenu doma u Velikoj… ili bude tamo išlo nešto veće 😉 tko zna… da je love samo nebo bi bilo granica… imam i ledinu za big antene… 🙂

 2. Nasao sam te . Hvala za komentare oko loop yagi .
  Nisam imao novije podatke o 9a operatorima a sad vidim da si iz Velike.
  Prolazimo tamo kad se penjemo na Ivacku glavu.
  Cujemo se…
  9a2ki 73 ico

 3. Zanima me izrada ove antenice za 3.5 MHz koja bi pokrivala i drugo uz koristenje antena tunera.

  Pozz.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *