Iako 4-metarski opseg, uostalom kao i drugi egzotični HAM opsezi, vjerojatno nikada neće doživjeti slavu kakvu imaju neke druge radiomaterske frekvencije – red je da samograditeljima transvertera i svim štovateljima novih RA bandova vizualiziramo OBLONG antenu koju je YU1QT optimizirao za 70.150 MHz.

U 8. nastavku OBLONG Palette serijala, predstavljamo vam još jednu od mnogih umotvorina i rukotvorina našeg kolege Andre Todorovića.  Riječ je o iznimnoj anteni koja se može pohvaliti sa 2.5 λ dugačkim nosačom (boom), fantastičnim pojačanjem (Gain) od 14.1 dBi i odnosom naprijed/nazad (F/B) od 25.54 dB.

yu1qt_oblong_8.el_70.150mhz

U nastavku možete pogledati nekoliko slika, točnije dijagrama koji zorno prikazuju horizontalni i vertikalni dijagram zračenja, a zatijm i grafikone pojačanja te dakako SWR-a u odnosu na radnu frekvenciju.

Odmah potom možete krenuti sa prikupljanjem materijala i praktičnom realizacijom. Tko zna možda baš vi postavite kakav novi 9A rekord i dosegnete zvjezdanu slavu na 4m. Wink

Miša, 9A4TA

3 thoughts on “YU1QT 8el. OBLONG 70.150MHz – 8. dio”
  1. Malo predugačko 🙁 ali kada zgotovim transverter trebat će neka i antena ali u svakom slučaju kraća 🙂
    73

  2. YU1QT Oblong Palette ima i jednu 6 el. “antenicu” za 70 MHz duljine 6.72 m koja ima pojačanje od 12,4 dBi.

  3. Za početak će biti dobar i deltaloop 🙂 iskazao se na 6 metara ovo ljeto pa neka radi upola dobro i na 4 m biti će super. I tih 6.xx metara je previše za staviti na moju zgradu… možda bude nešto dualband kratko od DK7ZB na kraju, ali i u to sumnjam 🙁

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *