9A HAM portal QRZ.com.hr

Naslovna » Reportaže » Aktivacija Šume Prašnik

9aff_suma_prasnik_naslovna“Duga virtualna suradnja sa dragim (od sada i uživo viđenim), kolegom Emirom 9A6AA, pretvorena je u prekrasno druženje usred šume ogromnih hrastova.

Sve skupa potpomognuto ( za ovaj dio godine ) idealnim vremenskim prilikama ( u šumi vjetar nije pravio probleme , osim žireva koji su kad padnu na auto zvečali poput petardi ) i uhodanom ekipom 9AFF-a, koji su uporno pozivali na stanicama.

Jedan dio ekipe ( 9A7SSY Anica, 9A2MF Franjo i 9A2HW Ivica ) radili su na 14MHz, a drugi dio ( 9A2SC Radovan, 9A2WJ Daki i 9A3GSV Vito ) stotinjak metara dalje na drugoj stanici na 7MHz.

Moj dio posla je bio (kako sam obećao) nagraditi uporne radio amatere, pečenim jarićem i kruhom iz seoske peći… Dok se tekući dio problema obavezao riješiti Emir.

I dok su se peči u mom selu još pušile , ekipa je već pozivala CQ de 9A1CRS/p 9AFF-034 i veze su se slagale u log ( nisam mogao odoliti ne poslušati još dok sam bio kod kuće i javiti se ekipi ( ali kad sam se kratko ukljućio i čuo Emira u PileUp-u, samo sam požurio pokupiti tek ispečen kruh i jarića ( naravno i moj ženski dio familije – koji se nije dao odgovoriti od expeditiona).

9aff_suma_prasnik_3

Znao sam otprilike gdije je šuma Prašnik ( na izlazu Okučani , prema Novoj Varoši , i neposredno prije table skretanje je u Šumu.
Sve sam pogodio ali gdije su moji radio amateri (nema antena, nema automobila???).

Ajde još malo, pa nisu valjda??
Jesu, to su oni u pol šumetine, na šumskom putu u daljini vidim nešto …

Dočekali su me Emir i moj klupski prijatelj Bojan 9A5ALC, koji je došao ranije da u ime kluba 9A1CRS bude na raspolaganju kolegama iz 9AFF-a .

Naravno da je slijedio prekid svih radio aktivnosti dok je klopa puštala mirise šumskim putem, moj sin Petar Galileo (već poznat sa ranijih reportaža kolege Miše i njegova portala, otrčao je po ekipu 7MHz…

9aff_suma_prasnik_2

Nakon što smo se najeli i popili gajbu tekućine ( uz to pokušali podići Radovana ( pukla je stolica pa se moj Radovan ispružio na putu ( nismo sigurni dali je to radi loše stolice ili puno klope???

Svi smo se nasmijali i popili još malo Istarske Malvazije i krenuli na spavanje???

Ma kakvo spavanje; još smo nekoliko sati vikali po šumi i vabili pokojeg lovca na reference, pa kad je log stigao blizu 600 održanih veza, svi su bili sretni i zadovoljni, uvijek se uložen trud vrati nekom zadovoljštinom, i nasmijani i pomalo ipak umorni porastavljali smo opremu i opet nema kući, Emir ima još ideja: posjeta OPG-u u Novoj Varoši.

9aff_suma_prasnik_1

I opet malo druženja u prekrasnom ambijentu ( ko da smo u šumi – stol od 4tone teškog hrasta , svijetlo u brušenom korijenu ( naravno hrasta ) na ulazu baba u mraku ( naravno kip od hrasta…

E sad bi već i najuporniji poklekli, ali nama je još i vožnja kućama, jedino su Anica i Franjo kojima je kuća predaleko ostali noćiti na spomenutom imanju OPG-a.

Mislim da bi svaki radio amater trebao bar jednom godišnje otići u prirodu, iskoristiti mnoštvo prekrasnih prirodnih ljepota naše Hrvatske i osjetiti i izvan Contesta: draži mnoštva stanica koje vas pokušavaju dozvati kao aktivatora neke od 101 reference zaštićenih područja.

Emir i njegova ekipa sigurno će vam pomoći da to ostvarite (kao što su i nama).

73 de 9a2ki (ovaj puta ne sa obronaka Dilj-gore) iz prekrasne šume Prašnik gdje raste najveći hrast EU.

73@44 + 34
Istok, 9A2KI

Ja bih još samo dodao da je aktivnost održana uz znanje i potporu Javne ustanove Natura Slavonica (Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Brodsko-posavske županije).

Inače, šumski predjel Prašnik je 250-300 godina stara sastojina hrasta lužnjaka, a ostatak je to slavonske prašume. Još 1929. godine isključen je iz redovnog gospodarenja šumom zbog svoje vrijednosti, a status Posebnog rezervata šumske vegetacije dobiva 1965. godine rješenjem Republičkog zavoda za zaštitu prirode u Zagrebu. Riječ je o Odjelu 7, GJ Prašnik. Dakle, ove godine se obilježava 50. obljetnica službenog proglašenja prašume Prašnik posebnim rezervatom šumske vegetacije, na koju je temu nedavno održan Okrugli stol u Slavonskom Brodu na koji su bili pozvani i članovi RK HFF. Javna ustanova Natura Slavonica primila je nedavno i certifikat o razminiranju tog rezervata. Ipak, treba se pripaziti jer je okolno područje još minski sumnjivo.”

Emir, 9A6AA

Komentirajte

*

MIDNEL Web rješenja Internetski servisi MIDNEL