“Duga virtualna suradnja sa dragim (od sada i uživo viđenim), kolegom Emirom 9A6AA, pretvorena je u prekrasno druženje usred šume ogromnih hrastova. Sve skupa potpomognuto (za ovaj dio godine) idealnim vremenskim prilikama (u šumi vjetar nije pravio probleme, osim žireva koji su kad padnu na auto zvečali poput petardi) i uhodanom ekipom 9AFF-a, koji su uporno pozivali na stanicama. Jedan dio ekipe (9A7SSY Anica, 9A2MF Franjo i 9A2HW Ivica) radili su na 14MHz, a drugi dio (9A2SC Radovan, 9A2WJ Daki i 9A3GSV Vito) stotinjak metara dalje na drugoj stanici na 7MHz.

9aff_suma_prasnik_2

Moj dio posla je bio (kako sam obećao) nagraditi uporne radio amatere, pečenim jarićem i kruhom iz seoske peći… Dok se tekući dio problema obavezao riješiti Emir. I dok su se peči u mom selu još pušile , ekipa je već pozivala CQ de 9A1CRS/p 9AFF-034 i veze su se slagale u log (nisam mogao odoliti ne poslušati još dok sam bio kod kuće i javiti se ekipi (ali kad sam se kratko uključio i čuo Emira u PileUp-u, samo sam požurio pokupiti tek ispečen kruh i jarića (naravno i moj ženski dio familije – koji se nije dao odgovoriti od expeditiona).

Znao sam otprilike gdje je šuma Prašnik, na izlazu Okučani, prema Novoj Varoši i neposredno prije table skretanje je u Šumu.

Sve sam pogodio ali gdje su moji radio amateri (nema antena, nema automobila???).

Ajde još malo, pa nisu valjda??

Jesu, to su oni u pol šumetine, na šumskom putu u daljini vidim nešto …

Dočekali su me Emir i moj klupski prijatelj Bojan 9A5ALC, koji je došao ranije da u ime kluba 9A1CRS bude na raspolaganju kolegama iz 9AFF-a.

Naravno da je slijedio prekid svih radio aktivnosti dok je klopa puštala mirise šumskim putem, moj sin Petar Galileo (već poznat sa ranijih reportaža kolege Miše i njegova portala, otrčao je po ekipu 7MHz…

Nakon što smo se najeli i popili gajbu tekućine (uz to pokušali podići Radovana ( pukla je stolica pa se moj Radovan ispružio na putu ( nismo sigurni dali je to radi loše stolice ili puno klope???

Svi smo se nasmijali i popili još malo Istarske Malvazije i krenuli na spavanje???

Ma kakvo spavanje; još smo nekoliko sati vikali po šumi i vabili pokojeg lovca na reference, pa kad je log stigao blizu 600 održanih veza, svi su bili sretni i zadovoljni, uvijek se uložen trud vrati nekom zadovoljštinom, i nasmijani i pomalo ipak umorni porastavljali smo opremu i opet nema kući, Emir ima još ideja: posjeta OPG-u u Novoj Varoši.

I opet malo druženja u prekrasnom ambijentu (ko da smo u šumi – stol od 4tone teškog hrasta , svijetlo u brušenom korijenu ( naravno hrasta ) na ulazu baba u mraku ( naravno kip od hrasta…

E sad bi već i najuporniji poklekli, ali nama je još i vožnja kućama, jedino su Anica i Franjo kojima je kuća predaleko ostali noćiti na spomenutom imanju OPG-a.

Mislim da bi svaki radio amater trebao bar jednom godišnje otići u prirodu, iskoristiti mnoštvo prekrasnih prirodnih ljepota naše Hrvatske i osjetiti i izvan Contesta: draži mnoštva stanica koje vas pokušavaju dozvati kao aktivatora neke od 101 reference zaštićenih područja.

Emir i njegova ekipa sigurno će vam pomoći da to ostvarite (kao što su i nama).

73 de 9a2ki (ovaj puta ne sa obronaka Dilj-gore) iz prekrasne šume Prašnik gdje raste najveći hrast EU.

73@44 + 34
Istok, 9A2KI

Ja bih još samo dodao da je aktivnost održana uz znanje i potporu Javne ustanove Natura Slavonica (Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Brodsko-posavske županije). Inače, šumski predjel Prašnik je 250-300 godina stara sastojina hrasta lužnjaka, a ostatak je to slavonske prašume. Još 1929. godine isključen je iz redovnog gospodarenja šumom zbog svoje vrijednosti, a status Posebnog rezervata šumske vegetacije dobiva 1965. godine rješenjem Republičkog zavoda za zaštitu prirode u Zagrebu. Riječ je o Odjelu 7, GJ Prašnik. Dakle, ove godine se obilježava 50. obljetnica službenog proglašenja prašume Prašnik posebnim rezervatom šumske vegetacije, na koju je temu nedavno održan Okrugli stol u Slavonskom Brodu na koji su bili pozvani i članovi RK HFF. Javna ustanova Natura Slavonica primila je nedavno i certifikat o razminiranju tog rezervata. Ipak, treba se pripaziti jer je okolno područje još minski sumnjivo.”

Emir, 9A6AA