9A HAM portal QRZ.com.hr

Naslovna » Mala škola » 10 razloga zašto je KV dobar

1.8mhz_mOduvijek su predavači na tečajevima za amaterske radio operatore potiho i iza leđa KV operatora plašili polaznike tim nadsve ozbiljnim facama. Upotrebljavali su mimiku i gestikulaciju dok su izgovarali riječi tipa “Kolega radi na kratkom valu…” kao da su ti namrgođeni likovi u najmanju ruku bili u svemiru i to nekoliko puta.  Dugo je godina to i bilo tako, jer se na UKV počelo stidljivo i s ograničenim dometima.

Na sreću UKV-aši su u zadnjih 30 godina nadmašili sami sebe i dokazali da s lakoćom mogu odraditi sve kontinente i iskoristili brojne prirodne pojave za uspostavu iznimno zanimljivih veza i vezica. Ovo je prvi od četiri napisa na temu svega što je dobro ili loše na KV & UKV-u.

 

 3.5mhz_v

 

10 razloga zašto je KV dobra stvar:

  • U svako doba dana ili noći tijekom godine, moguće je na različitim kratkovalnim opsezima  komunicirati sa cijelim svijetom.
  • Jedino se na kratkom valu mogu praktično vježbati i usavršavati strani jezici, stoga je uistinu lijepo slušati sve one operatore koji u pileup-u ‘parlaju’ engleski, ‘šprehaju’ njemački, ruski, španjolski i pozdravljaju se na svim jezicima svijeta.
  • Tijekom uobičajenih propagacija sa običnom žičanom antenom tipa dipol i približno 100 W izlazne snage, moguće je ostvariti QRB od približno 5.000 km, katkada i koju tisuću kilometara dalje.
  • Samogradnja radio uređaja i pojačala znatno je jednostavnija zbog izobilja komponenti iz vojnih viškova ali i zbog robusne izvedbe.
  • Samo na KV opsezima moguće je slušati i raditi sa vrhunskim DX operatorima koji znaju proceduru, snalažljivi su, sposobni i izvrsno kontroliraju pileup, koji ne favoriziraju svoje sunarodnjake i ne vode nebitne razgovore dok pileup čeka.
  • Na kratkom valu telegrafija još uvijek povezuje ljude i služi za obične razgovore. Zaista je lijepo povremeno prisluškivati sve one koji imaju vremena, volje i strpljivosti za dugotrajne CW QSO-e.
  • Gubici u koaksijalnim kablovima postoje, ali su takoreći zanemarivi u odnosu na UKV frekvencije, gdje kabel pojede više od pola svega i kod prijema i kod odašiljanja.
  • Kada QRO postaje spavaju, QRP postaje mogu uživati u interkontinentalnoj komunikaciji sa snagama koje možemo pokazati prstima jedne ili obje ruke.
  • Lijepo je čuti sve one male i malo starije Ruse i radioamatere iz bivšeg SSSR-a kako održavaju školske veze sa mladim operatorima. Ova pojava je posebno izražena na 14 MHz gdje ih je prava milina slušati.
  • Skoro svaki vikend, na kratkovalnim opsezima ima nekakav manji ili veći contest, koji traje nekoliko sati pa sve do iscrpljujućih 48 sati. Svi oni koji vole brzo pričati i još brže tipkati u natjecanjima imaju priliku puniti dnevnike veza i dokazivati se u stvarnom svijetu. Na tome im ostali mogu samo zavidjeti jer lako je nadjačati i pobijediti nekoga u 9A treba nadmašiti sve one bogate, sposobne, lude, nabrijane, opremljene, iskusne bjelosvjetske DX-ere sa puno vještine i tehničkim sredstvima od kojih zastaje dah.

Miša, 9A4TA

Tags: ,

Komentirajte

*

MIDNEL Web rješenja Internetski servisi MIDNEL